Illustration och texten "Årets pris går till"

Meg Rosoff, foto Stefan Tell

Meg Rosoff besöker Sverige

Meg Rosoff besöker Sverige. Passa på att lyssna till den smarta och vältaliga ALMA-pristagaren när hon gästar Stockholm den 13 mars och Umeå den 14 mars!

Läsnyckel till Brun flicka drömmer

Lär känna en av Jacqueline Woodsons mest lästa och prisbelönta böcker: självbiografin Brun flicka drömmer. Läsguiden är skriven för att användas i skolan men går lika bra att ha i bokcirkeln. God läsning!

Kanslichef till ALMA

Vi söker dig som vill leda och administrera Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA). Kansliet, som är en del av Kulturrådet, består av kanslichef, handläggare och kommunikatör. Tillsammans arbetar ni för att lyfta fram världens största barn- och ungdomslitteraturpris. Välkommen med din ansökan senast den 24 februari!
Bild på barn som applåderar

Dags att nominera till 2020 års pris

Visste du att arbetet med att finna rätt pristagare påbörjas mer än ett år i förväg? Idag öppnar nomineringsprocessen för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2020. Sista datum att nominera kandidater är den 15 maj.
Philip Pullman

Philip Pullman adlad

Författaren och ALMA-pristagaren Philip Pullman har blivit adlad för sin insats inom litteraturen. Detta meddelades strax före nyår då den brittiska drottningen traditionsenligt delade ut sina årliga hedersutmärkelser.
Bild på vinterlandskap och texten "Vinterns lästips"

Lästips i vinter

Vinterlovet står inför dörren. Vad ska vi hitta på då? Böcker kan ge bränsle åt fantasin, sällskap när vi är ensamma och ingångar till någon annans värld. Här tipsar juryn och kansliet om några av våra favoritböcker skrivna av ALMA-pristagare. Perfekta att läsa själv eller tillsammans. God läsning önskar ALMA!
Författaren Jacqueline Woodson. Foto: Stefan Tell

Hallå där, Jacqueline Woodson!

"Det är häftigt, men utmattande!" Årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson berättar om sin intensiva höst som läsambassadör och avslöjar att hon skriver på en ny bok. Läs intervjun!
Ilustration: Ida Björs

Här är de nominerade till 2019 års pris

ALMA-juryns ordförande Boel Westin presenterade idag nomineringslistan vid den internationella bokmässan i Frankfurt. Nästa år har 246 kandidater från 64 länder chans att belönas med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Foto: TT

Dags att presentera 2019 års kandidater

Den 11 oktober på bokmässan i Frankfurt offentliggörs vilka som har chans att få 2019 års pris. Förutom att nomineringslistan innehåller namnet på den eller dem som får nästa års pris är den också är en guldgruva för alla med intresse för barn-och ungdomslitteratur.
Bild på barn som ritar, foto Stefan Tell

"Jag har också skrattat åt barnboksförfattarna"

Katarina Kieri skriver om föraktet för barnboksförfattarna. Texten publicerades ursprungligen på expressen.se och vi har fått lov att återge den här. Katarina Kieri är författare och ledamot av ALMA-juryn.

Tips på böcker att sluka i sommar

Äntligen sommarlov! Här ger fyra juryledamöter varsitt tips på böcker skrivna av ALMA-pristagare. Perfekta att läsa i hängmattan, på stranden, i gräset, under ett parasoll eller bara hemma i soffan en regnig dag. Nu tar vi på kansliet sommarlov och är tillbaka igen i augusti. Glad sommar önskar ALMA-kansliet!
Janina Orlov (foto: Vogler) och Mårten Sandén (foto: Magnus Liam Karlsson) som tillträder ALMA-juryn den 1 juli.

Nya ledamöter i juryn

Författaren Mårten Sandén och översättaren och litteraturvetaren Janina Orlov blir nya ledamöter i ALMA-juryn. De tillträder den 1 juli. Vi hälsar dem varmt välkomna!
Författaren Jacqueline Woodson till Bokmässan. Foto Stefan Tell

Jacqueline Woodson till Bokmässan

På Bokmässans första dag den 27 september medverkar hon i ett seminarium om sorg och hopp tillsammans med juryledamoten, kritikern och litteraturdocenten Maria Lassén-Seger.
Jacqueline Woodson tog emot priset av H.K.H.Kronprinsessan Victoria

Se talet och prisutdelningens höjdpunkter

Vilken prisutdelning! Den 28 maj tog Jacqueline Woodson emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2018 inför ett fullsatt Konserthuset Stockholm. Här kan du uppleva kvällens höjdpunkter och se Woodsons fängslande tacktal.

Jacqueline Woodson kommer till Sverige

Jacqueline Woodson kommer till Stockholm för att ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. ALMA-veckan 22–28 maj rymmer föreläsning, skolbesök, möten med ungdomar och ett besök i Astrid Lindgrens barndomshem i Vimmerby. Vistelsen avslutas med en ceremoni i Konserthuset Stockholm 28 maj då H.K.H kronprinsessan Victoria överlämnar priset.

"De unga har alltid varit medvetna, har alltid ställt upp."

Vi har frågat ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson hur hon tog emot den stora nyheten om priset och varför hennes hjärta bultar för samhällets unga medborgare.

Nedräkning pågår...

Länk till mer om Astrid Lindgren

Bra litteratur ger barnet en plats i världen och världen en plats i barnet.

Länk till läsnycklar
Affisch på ALMA-pristagaren Jacqueline Woodson