Boel Westin, juryns ordförande - ALMA
Boel Westin. Foto: Stefan Tell.
 

Boel Westin, juryns ordförande

Född 1951. Fil.dr. och professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet med särskild inriktning på barn- och ungdomslitteratur. Forskare och litteraturkritiker.

Boel Westin innehar sedan 1998 professuren i litteraturvetenskap, särskilt barn och ungdomslitteratur, vid Stockholms universitet.

Hon är internationellt känd för sin biografi Tove Jansson. Ord, bild, liv (2007) som har översatts till fem språk och skrev den första doktorsavhandlingen om Tove Jansson, Familjen i dalen (1988).

I sin forskning har hon framför allt arbetat med olika former av gränsöverskridningar och har skrivit om Strindberg, Lewis Carroll, bilderböcker, flickböcker och djurberättelser. Sagans betydelse inom litteraturen utforskas i Strindberg, sagan och skriften (1998). Hon har också gett ut översikter av den svenska barn- och ungdomslitteraturen som översatts till flera språk. Nu forskar hon om äldre tids barn- och ungdomslitteratur, med särskilt fokus på nordisk, engelsk och fransk litteratur.

Boel Westin är huvudredaktör för Den svenska barn- och ungdomslitteraturens historia mellan 1300-tal och 2010-tal, ett arbete som slutförs 2017. Hon var under många år litteraturrecensent i Dagens Nyheter. Hon har tilldelats flera priser: Kungl. Vitterhetsakademiens pris för förtjänt vetenskapligt arbete 1989, Samfundet De Nios Astrid Lindgren-pris 2007, Gulliver-priset 2008 och Schückska priset från Svenska Akademien 2011.

Boel Westin bor i Stockholm med man och katt.