Elina Druker. Foto: Stefan Tell
 

Elina Druker

Född 1970 i Helsingfors. Professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet med särskilt intresse för barn- och ungdomslitteratur och relationer mellan olika medier. Hennes forskningsfokus är frågor kring barnlitterär modernism och avantgarde. Även skribent och kritiker.

Elina Druker är forskare med betydande erfarenhet av barn- och ungdomslitteratur med särskild tonvikt på bilderböcker. I avhandlingen Modernismens bilder. Den moderna bilderboken i Norden (2008) undersökte hon bilderbokens modernism under 1940- och 1950-talen. Hon undervisar och föreläser i litteraturvetenskap, barn- och ungdomslitteratur samt intermedialitet, och har publicerat ett flertal vetenskapliga artiklar och publikationer om barnlitteratur, modernism och avantgarde.
 
Förutom monografin Eva Billow. Bilderbokskonstnär och författare (Makadam 2014) är Elina Druker medredaktör för en rad antologier, senast Mångkulturell barn- och ungdomslitteratur (Studentlitteratur 2017) och den internationellt prisbelönta Children’s Literature and the Avant-Garde (John Benjamins 2015). Idag sitter hon i redaktionsrådet för den kommande svenska barnlitteraturens historia, ett samarbetsprojekt mellan Stockholms universitet och Svenska barnboksinstitutet.
Hon ingår också i ett internationellt nätverk med bilderboksforskare, och är vetenskaplig redaktör för bokserien Children's literature, Culture and Cognition (John Benjamins, Amsterdam).