Katarina Kieri. Foto: Stefan Tell.
 

Katarina Kieri

Född 1965 i Luleå. Författare. Skriver för både barn, unga och vuxna.

Katarina Kieris författarskap spänner över romaner, dikter och noveller och hon vänder sig till såväl barn och unga som vuxna. Från början trodde hon att det skulle bli dikter för hela slanten, men efter hand växte lusten att skriva prosa allt starkare.

Hon är utbildad fritidspedagog vid Lärarhögskolan i Luleå, och arbetade som fritidspedagog i nästan tio år. Efter en skrivarkurs på Medlefors folkhögskola debuterade hon som författare 1993 med diktsamlingen Slutet sällskap. Sedan början av 2000-talet är hon heltidsförfattare.

Katarina Kieri är oregelbunden krönikör för tidningar och radio. Hon var engagerad i Norrländska författarsällskapet/Författarcentrum Norr under 1990-talet, och har arbetat som författarförmedlare för både Författarcentrum Norr i Luleå och Författarcentrum Öst i Stockholm, och har dessutom varit styrelseledamot i Sveriges Författarförbund och Sveriges författarfond. Sedan 2015 är hon hedersdoktor vid Luleå tekniska universitet.

Hon har tilldelats Augustpriset för ungdomsromanen Dansar Elias? Nej!, Tidningen Vi: s litteraturpris och Astrid Lindgrenpriset. Hennes senaste bok Jag heter Beata är utgiven på Lilla Piratförlaget 2018 och illustrerad av Anna Sandler.

Hon är gift med Daniel, konstvetare och konsthallschef, har två vuxna döttrar och bor i en lägenhet i centrala Uppsala. Hon jobbar nästan jämt, men när hon inte gör det tycker hon om att träna, lyssna på radio, läsa böcker, promenera och låtsas att hon har en hund.