En ung människa som läser en bok idag tar med sig den boken in i morgondagen, formas och påverkas av verket...eftersom det händer med böcker skrivna för unga, är barn- och ungdomslitteratur viktig – viktigare, kunde man hävda, än skrivande för vuxna.

 
2019 års ALMA-pristagare Bart Moeyaert. Foto: Susanne Kronholm

Pressrum

Behöver du bilder på ALMA-pristagare eller från prisutdelningen? Vill du få våra pressmeddelanden? Vi hjälper gärna dig som vill rapportera om ALMA eller våra pristagare. Allt material såsom bilder, videos och pressmeddelanden finns i vårt pressrum hos Mynewsdesk - följ oss där!

Följ Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

Bilder
Högupplösta bilder finns i ALMA:s pressrum på Mynewsdesk. Bilderna får användas fritt i samband med artiklar och texter om ALMA eller ALMA-pristagare så länge fotografens namn anges. För annan användning, vänligen kontakta oss.

Pressmeddelande
Du kan läsa alla våra pressmeddelanden på Mynewsdesk. Följ oss för att få de senaste nyheterna direkt till din mailkorg.

Logotyp
Om du vill använda vår logotyp på ditt eget material, vänligen kontakta vår kommunikatör enligt nedan.

Presskontakt:
Mariella Kucer
Kommunikatör
Tel: 08-519 264 17
E-post: mariella.kucer@alma.se

Prisets korrekta namn på svenska är "Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne" och "Astrid Lindgren Memorial Award" på engelska. Det förkortas ofta med ALMA.

Ur filmen om Baek Heena

Dags för bokmässa!

En film om Baek Heena och ett samtal med Jacqueline Woodson i New York. Det är två ALMA-inslag på Bokmässan i Göteborg. I år är mässan digital och du kan följa allt live den 24-27 september eller se i efterhand, kostnadsfritt året ut.
Eva Larssons konstverk “Spårfinnarna” är inspirerat av Shaun Tans magiska fantasivärld

ALMA-inspirerad konst i Uppsala

ALMA-stråket är namnet på ett nytt konststråk för barn som just nu växer fram i centrala Uppsala. Fem offentliga konstverk som hyllar ALMA-pristagare ska uppmärksamma vikten av litteratur för unga läsare.
Bild ur boken Molnbullar

Läsguide till boken "Molnbullar"

I vår läsguide till Baek Heenas Molnbullar hittar du tips och inspiration till boksamtal, lek och skapande med barn. Antingen hemma, på förskolan, i skolan eller fritidshemmet. Njut av boken och flyg iväg i fantasin!

Så skapades årets diplom

Diplomet till årets pristagare Baek Heena är skapat av illustratörerna Matilda Ruta och Maja Zetterberg. Läs hur de gick tillväga!
Barn sitter utomhus och läser en bok

Sommarens boktips

Äntligen lov! Sommarens läsning kan ske på en filt i gräset, i pyjamas i soffan, under ett bord eller på fritids. Här är fem nyutgivna böcker av ALMA-pristagare och tips från läraren på hur du får ditt barn att läsa i sommar.
Per Gustavsson, foto Stefan Tell

Per Gustavsson ny juryledamot

Illustratören och barnboksförfattaren Per Gustavsson blir ny ledamot i ALMA-juryn. "Det är en viktig uppgift, men framför allt fantastiskt kul!" säger han. Hans första jurymöte blir i augusti.
Screen shot från Baek Heena's videohälsning

"Jag har världens mest hedrande jobb"

Det kom en videohälsning från Seoul! Här förklarar Baek Heena vad det betyder för henne att ha tilldelats Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.
Årets prisutdelning flyttas fram

Dubbel prisceremoni 2021

På grund av COVID-19 har vi skjutit upp prisceremonin som skulle ha ägt rum den 1 juni. Vi ser istället fram emot en dubbel ceremoni för att hylla Baek Heena tillsammans med nästa års pristagare i Stockholm den 31 maj 2021.

ALMA Story Hour

Under dessa utmanande tider vill vi ljusa upp tillvaron genom att erbjuda högläsning med våra juryledamöter. Det blir så klart ur böcker av våra fantastiska ALMA-pristagare. ALMA STORY HOUR sänds live från vår Facebook-sida och kan även ses i efterhand. Kolla in programmet!

Dags att nominera kandidater

Planerar din organisation att lämna in en nominering till 2021 års pris? Den 15 maj är deadline för att nominera kandidater, men vi har nu beslutat om en förändring för att underlätta ert arbete med nomineringarna under rådande situation med COVID-19.

Tävlingen En bok i världen

I flera år har vi på ALMA-kansliet ingått i juryn för tävlingen "En bok i världen". Här deltar barn från skolor över hela Stockholm och kreativiteten flödar. Nu har vinnarna äntligen korats! 
Baek Henna. Foto: privat

ALMA TALKS 4 maj: Upptäck årets pristagare!

Välkommen till ett livesänt samtal om årets pristagare Baek Heena med ALMA-juryledamoten Elina Druker och kulturskribenten Johanna Lundin. Samtalet sker på Stockholms stadsbibliotek, men ni i publiken sitter på annat håll. Se och hör samtalet från Stadsbibliotekets Facebook-sida!
best book tips for corona times

Litteraturtips i coronatider

Kaniner som längtar efter gemenskap, en hoppfull saga om magiska bullar och för den som vågar, en satirisk dystopi. ALMA-juryledamoten Elina Druker ger sina bästa litteraturtips i coronatider.

Pristagare 2020: Baek Heena

Baek Heena är en av Sydkoreas mest berömda bilderbokskonstnärer. Hennes minutiöst uppbyggda bilderboksvärldar förundrar och berör. Barnperspektivet är genomgående i hennes berättelser, likaså en orubblig tro på lekens och fantasins kraft i våra liv.
Boel Westin, foto: TT/Jessica Gow

Tillkännagivandet 31 mars livesänds

Blir det en välbekant favorit eller en total överraskning? Tisdag den 31 mars meddelar juryn vem eller vilka som får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2020. Se livesändningen direkt från Astrid Lindgrens hem på Dalagatan i Stockholm. Start ca kl 12:50.
Vuxna händer bläddrar i en bok av Shaun Tan

Läsandet är en källa till tröst

"Behöver du minnas hur stort livet är utanför hemmets fyra väggar så läs en bra barnbok." Författaren och juryledamoten Mårten Sandén reflekterar över hur läsandet kan fungera som tröst under coronapandemin.
Bart Moeyaert vid ett skolbesök. Foto: Stefan Tell

Take care, take note, take a bath

"Du är en ALMA-pristagare nu - och för alltid. Grattis." Den belgiske författaren Bart Moeyaert tog emot litteraturpriset förra året. Här är hans tre bästa råd till 2020 års pristagare.
Bild från ett jurymöte. Foto: Mediemerah

"Som att gå i mål efter ett långdistanslopp"

Vad känner juryn inför tillkännagivandet? Vi har pratat med Katarina Kieri, Mats Kempe, Boel Westin, Mårten Sandén och Annika Edlund om hur det är att stå inför det svåra men angenäma uppdraget att välja ut en pristagare.
Baek Henna. Foto: privat

ALMA TALKS 4 maj: Upptäck årets pristagare!

Välkommen till ett livesänt samtal om årets pristagare Baek Heena med ALMA-juryledamoten Elina Druker och kulturskribenten Johanna Lundin. Samtalet sker på Stockholms stadsbibliotek, men ni i publiken sitter på annat håll. Se och hör samtalet från Stadsbibliotekets Facebook-sida!

Barnboksmässan i Bologna ställs in

Bologna Children's Book Fair ställer in årets mässa på grund av Coronavirusets utbredning i Italien. Under mässan skulle ALMA ha visat livesändningen av tillkännagivandet från Stockholm som sker den 31 mars.
Barn som är glada

Nominera till 2021 års pris

Över hundra nomineringsinstanser världen över bidrar varje år med förslag på kandidater till Astrid Lindgren Memorial Award. Nu går det att nominera till 2021 års litteraturpris! Sista datum att nominera är 15 maj 2020.
Vinterns lästips

Håll igång läskondisen

Bokåret går mot sitt slut och skolorna tar snart juluppehåll. Här är böckerna som håller läslusten uppe under hela vinterlovet - att läsa själv eller högt tillsammans. Boktipsen kommer från ALMA-juryns Annika Edlund som till vardags är barnbibliotekarie och litteraturpedagog i Umeå.
ALMA:s kanslichef Suzi Ersahin, foto Hans Alm

"Barnböcker har aldrig varit mer relevanta"

Under hösten har ALMA fått en ny kanslichef; Suzi Ersahin. Här skriver hon om sina första två månader på jobbet och hur fantastiskt det är att få arbeta med världens största barn- och ungdomslitteraturpris.

Elina Druker besökte Mongoliet

I slutet av november besökte jurymedlemmen Elina Druker Nationalbiblioteket och Barnboksbiblioteket i Ulaanbaatar. Hon föreläste om barnlitteratur, såg barn spela upp pjäser baserade på Astrid Lindgrens böcker och deltog i workshops med barnlitteraturforskare, lärare och bibliotekarier.

Hälsningar från Rom

ALMA:s kanslichef Suzi Ersahin besökte i veckan i Rom för att berätta om priset och diskutera barnlitteratur. På plats fanns även årets pristagare Bart Moeyaert som är på Italien-turné med anledning av den italienska utgivningen av hans senaste bok.

Jacqueline Woodson och Carole Bloch gästade Astrid Lindgren-konferensen

Den 14 november, på Astrid Lindgrens födelsedag, samarrangerade vi Astrid Lindgren-konferensen 2019. Bland flera uppskattade talare fanns ALMA-pristagarna Jacqueline Woodson och Carole Bloch.
Ilustration: Karin Cyrén

Här är kandidaterna till 2020 års pris

Här är alla kandidater som är nominerade till nästa års pris! Juryn presenterade nomineringslistan i samband med den internationella bokmässan i Frankfurt. Sammanlagt har 240 kandidater från 67 länder chans att belönas med Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne.