En ung människa som läser en bok idag tar med sig den boken in i morgondagen, formas och påverkas av verket...eftersom det händer med böcker skrivna för unga, är barn- och ungdomslitteratur viktig – viktigare, kunde man hävda, än skrivande för vuxna.

 
Isol intervjuas under pristagarveckan. Foto: Stefan Tell

Press

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne har till uppdrag att öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen.

Vi hjälper gärna till med kontakter och kunskap för dig som vill rapportera om våra pristagare, verksamheten eller någon annan aspekt av barnlitteraturen.

Pressmeddelanden, bilder och rörligt material kommuniceras via ALMA: s pressrum på Mynewsdesk.

Högupplösta bilder finns i ALMA:s bildsida i Mynewsdesk. De får användas fritt i samband med artiklar om ALMA, Astrid Lindgren eller pristagare. För annan användning, vänligen kontakta kansliet.

Högupplösta bilder och pressmaterial om 2015 års pristagare publiceras endast på Mynewsdesk. 

Litteraturprisets namn är "Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne" på svenska, eller "Astrid Lindgren Memorial Award" på engelska. Båda förkortas ALMA.


Logotyp kan beställas från litteraturpris@alma.se

Presskontakt:

Mariella Kucer
Kommunikatör
Tel: 08-519 264 17
E-post: mariella.kucer@alma.se

2017 års pristagare avslöjas den 4 april

Nedräkningen har börjat. Den 4 april får världen veta vem som får ta emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) 2017.

Läsnyckel till Meg Rosoff lanseras idag

Idag lanserar Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) en handledning till Meg Rosoffs bok Om jag försvann (2013) som nyligen gavs ut på svenska av Lilla Piratförlaget AB med översättning av Helena Ridelberg.

Nominera till 2018 års pris!

Alla länder i världen kan nominera sin barn- och ungdomslitteratur och sina läsfrämjande insatser. Enbart organisationer godkända av juryn har rätt att nominera kandidater. Förteckning över godkända nomineringsinstanser finns här. Varje instans kan nominera två kandidater från det egna landet och två från ett annat land. Nomineringar skall vara kansliet till handa senast 15 maj 2017. Information och blanketter finns här.

Nya nomineringar för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2017

Nästa år har 226 kandidater från 60 länder möjlighet att belönas med världens största pris för barn- och ungdomslitteratur. Av dessa har 63 aldrig tidigare varit nominerade Det offentliggjorde juryns ordförande Boel Westin vid bokmässan i Frankfurt idag.
Meg Rosoff i samtal med Maria Lassén-Seger. Foto: Stefan Tell

Meg Rosoff till Bok och Bibliotek

Årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, författaren Meg Rosoff gästar årets bokmässa i Göteborg.

Se höjdpunkterna från prisutdelningen

Se höjdpunkterna från prisutdelningen i Stockholms Konserthus och  talet som Meg Rosoffs höll under ceremonin.
Meg Rosoffs tal vid prisutdelningen

Meg Rosoffs tal vid prisutdelningen

Meg Rosoff betonade fantasins betydelse i sitt tal vid prisutdelningen, och citerade Astrid Lindgren: ”Allt stort som skedde i världen skedde först i någon människas fantasi.” Talet är på engelska.
Alice Bah Kuhnke håller tal. Foto: Stefan Tell.

Kultur- och demokratiministerns tal till Meg Rosoff

I sitt tal till Meg Rosoff lyfte kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke fram de svårigheter som möter tonåringar idag. Talet är på engelska.
Meg Rosoff och Maria Lassén-Seger. Foto: Stefan Tell.

Se Meg Rosoffs öppna samtal i UR play

Det öppna samtal som hölls på Kulturhuset i Stockholm mellan Meg Rosoff och juryledamoten Maria Lassén-Seger den 25 maj finns att se på UR Play.
Meg Rosoff, pristagare 2016. Foto: Jean Goldsmith.

"Jag är överväldigad och hedrad"

Meg Rosoff kommenterar utmärkelsen: "Jag är överväldigad av och djupt hedrad över att vara mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016. Som barn ville jag vara som Pippi Långstrump, ivrig att växa upp och bli modig nog att segla de sju haven, stark nog att lyfta en häst och okonventionell nog att leva efter mina egna regler.
Meg Rosoff, pristagare 2016. Foto: Zoe Norfolk.

Mottagaren av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2016 är Meg Rosoff

 Meg Rosoff är författare, född 1956 i Boston, USA. Hon bor och verkar i London sedan många år. Juryns motivering lyder: ”Meg Rosoffs ungdomsböcker talar till både känsla och intellekt. På en gnistrande prosa skriver hon om människans sökande efter mening och identitet i en besynnerlig och bisarr värld. Hon lämnar aldrig läsaren oberörd. Ingen bok är den andra lik i detta modiga och humoristiska författarskap”.