Författaren Jacqueline Woodson. Foto: Stefan Tell

"Sedan det där telefonsamtalet i april har jag fått uppleva sådant jag aldrig hade kunnat föreställa mig."

 

Hallå där, Jacqueline Woodson!

"Det är häftigt, men utmattande!" Årets ALMA-pristagare Jacqueline Woodson berättar om sin intensiva höst som läsambassadör och avslöjar att hon skriver på en ny bok. Läs intervjun!

Hur är läget så här inför jul?
Det är så klart galet mycket. Utöver allt som händer med vår 'regering' så har jag mina egna deadlines och det stundande vinterlovet. Idag har jag avsatt några timmar för att arbeta med Baldwin For The Arts; stiftelsen som jag startar med hjälp av prispengarna från ALMA. Det är häftigt, men utmattande!

Vad har du gjort i höst? 
I rollen som nationell läsambassadör för unga har jag rest ganska mycket. Jag har besökt ungdomsfängelser och skolor med lite resurser och pratat om litteraturens betydelse och vikten av att berätta sin historia. Fram tills nyligen var jag borta nästan två-tre veckor varje månad, så nu är det skönt att vara hemma ett tag.


Du har gett ut en ny bok, Harbor Me, som handlar om en grupp studenter som plötsligt upptäcker hur skönt det är att prata högt om jobbiga saker. Vilket mottagande har den fått? 
Jag får e-post om att den är med på en hel del topplistor! Samma sak med The Day You Begin; bilderboken som släpptes i augusti och som är illustrerad av Rafael López. Den har fått sådana fantastiska recensioner. Det är häftigt att något du själv har skapat och verkligen bryr dig om kan få betydelse för andra. Sedan det där telefonsamtalet i april har jag fått uppleva sådant jag aldrig hade kunnat föreställa mig.

Vad har du för planer nu?
Jag jobbar på en vuxenbok som heter 'Red At The Bone', skriver ett TED Talk om berättelser och funderar på att ta en tupplur...