Jacqueline Woodson fotograferas av TT. Foto: ALMA
 

Hallå där, Navid Modiri

Navid Modiri leder prisutdelningen på Konserthuset Stockholm när Jacqueline Woodson tar emot Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2018. Vi ställde några frågor till honom under uppladdningen.

Hur känns det att leda ALMA:s prisutdelning? 
 ̶  Jag lärde mig både läsa, skriva och bygga en egen inre värld tack vare Astrid Lindgren och känner en djup ära och busig lekfullhet i att få vara med och föra hennes anda vidare. Min första tanke var att jag ville göra något hyss på scen med pristagaren och att Astrid nog hade både uppskattat och godkänt det eftersom hon precis som jag vet att allt är påhittat.

Vad har du fått för intryck av årets pristagare Jacqueline Woodson?
 ̶  Att det är en klok och empatisk människa som inte bara skriver fantastiskt utan också känner mycket. Det går att läsa mellan raderna i hennes livsverk att det finns en stark eld mellan orden och bokstäverna som jag som läsare blir drabbad av. Som att kyssa en lägereld eller mysa med en elektrisk ål.

Senast lästa bok?
 ̶  Lost Connections av Johan Hari.

Nämn en barn- och ungdomsbok som betytt mycket för dig! Varför?
 ̶  Kerstin Sundhs böcker om Miranda. Det var den första bokserien jag läste och jag kunde känna igen mycket i Mirandas liv eftersom hon precis som jag var en arbetarklassunge som växte upp i tumult och kärlek och ägnade sig hängivet åt konst och kreativitet.

Du är författare, föreläsare, artist, samtalsaktivist, programledare. Du verkar ha mycket på gång. Vad driver dig?
 ̶  Nyfikenhet och ilska. Nyfikenhet för att öppna upp, blunda och se vart dansen tar mig. Och ilska för att agera för det som är sant, det som gör gott, det som är ljust.

Du håller att starta upp poddcasten ” Hur kan vi?” där du samtalar med gäster du inte alltid är överens med. Berätta, varför startar du podden?
 ̶  Jag älskar kärleksfulla bråk, trygga skav och friktion som gör oss klokare, större och vackrare tillsammans. Det vore så otroligt tråkigt om världen var enkel, tillrättalagd och alla människor var likadana och höll med varandra. I Sverige behöver vi vakna till lite, sluta låtsas vara överens med alla och bjuda in konflikterna till bordet och fråga dem vad de vill oss istället för att vända dem ryggen.

Prisutdelningen äger rum måndag 28 maj på Konserthuset Stockholm för inbjudna gäster.