Fyra böcker på en grön gräsmatta

Böcker att sluka i sommar

Äntligen sommar! Här ger fem juryledamöter varsitt tips på böcker skrivna av ALMA-pristagare. Testa att läsa en molnig dag, på stranden, i gräset, under ett bord eller på fritids. Glad sommar önskar ALMA-kansliet!

# Annika Edlunds boktips:

En duktig hund
av Meg Rosoff

Lilla Piratförlaget, 2018 (illustrerad av Grace Easton och översatt av Helena Ridelberg)
En underbart rolig och fnissig högläsningsbok för hela familjen. En smart flicka och en mycket klok hund blir tillsammans en underbar lösning till en familj i kaos. Ingen upplösning utan istället en chans till familjereparation och planering i enlighet med hunden McTavish behov av kärlek och rutiner. En bok att älska och skratta åt för den som gillar hundar men också för den som inte redan visste att hen gillade hundar.


Mårten Sandéns boktips:

Bron till Terabitia
 av Katherine Paterson

Berghs Förlag, 2006
Berättelsen är ett nästan perfekt exempel på hur vardagen kan spegla någonting som verkligen inte händer varje dag. Historien om Jess och Leslies vänskap är lätt för alla att ta sig igenom, men för den som förstår att läsa mellan raderna finns en värld att upptäcka.

Lena Kårelands boktips:

Brun flicka drömmer
av Jacqueline Woodson (översatt av Athena Farrokhzad) 
Natur & Kultur, 2018
Unna dig att njuta av Jacqueline Woodsons självbiografiska skildring av en ung svart flickas uppväxt och hennes släkt. Det lyriska språket, visuellt och rytmiskt, böljar fram över sidorna och suger in läsaren i en berättelse som pendlar mellan South Carolina och Brooklyn. Vi får lära oss mycket om Amerikas historia, om rasförtryck och våld men också om hopp och framtidstro.

# Mats Kempes boktips:

Berättelser från yttre förorten av Shaun Tan
(Kabusa Böcker, 2012)
En av de bästa böckerna i världen! I femton historier gläntar Shaun Tan på dörren till de subtila vardagsmysterierna i vår tillvaro.  Här möter vanliga människor udda företeelser, unika händelser som ofta passerar förbi missförstådda eller nästintill oupptäckta. Berättelser från yttre förorten är både realistisk och gåtfull, ångestfylld och försonande. De häpnadsväckande historierna samspelar med en mystisk och sagolik bildvärld.

Boel Westins boktips:

Så har jag det nu av Meg Rosoff (Brombergs, 2016)
En djupt berörande berättelse om hur allt kan kastas över ända och förändras. Intensivt berättad och spännande i varje ord. Omöjlig att släppa när man börjat läsa.