Vinterlandskap

Håll igång läskondisen

Bokåret går mot sitt slut och jullovet är här. Många barn får sin dagliga lästräning i skolan. Så hur hålla igång läskondisen när skolan tar en paus? Böcker som väcker tankar och göder fantasin gör det lite lättare att inspirera barn, och vuxna, att läsa. Här är tips på böcker som håller läslusten uppe under hela vinterlovet - att läsa själv eller högt tillsammans. Boktipsen kommer från ALMA-juryns Annika Edlund som till vardags är barnbibliotekarie och litteraturpedagog i Umeå.

För de alla minsta

Omslaget till När kommer bussen?

När kommer bussen?”
Ryôji Arai
Översättning: Lars Vargö (Alfabeta)

En spännande fordonsberättelse i ny miljö om en man som väntar på en buss. Perfekt nedvarvning för två-årsbarnet och dess julstressade föräldrar. Som en omvänd roadmovie, en långsam och tålamodsprövande väntan.

 

”Är det dags?”
Kitty Crowther
Övers. Gun-Britt Sundström (Berghs)

Är det dags? Nej! Är han här nu? Nej inte ännu. Dags nu? Nix! Men till sist... Sssch, jag hör något.

Kitty Crowther har skrivit ett kammarspel och en liten underbar spänningshistoria för de minsta. Det här är en liten pärla som man kan läsa många, många gånger utan att tröttna.För barn 3-6 år

”Sagor om natten”
Kitty Crowther
Övers. Ulf Stark (Lilla Piratförlaget)

Denna rosa-skimrande sagobok blir som en fin vaggvisa och en tröst och glädje för själen. Om Lilla Björn som vill höra tre sagor varje kväll om vad människorna har för sig i skogen om natten. Mamma Björn berättar om nattvakten, om Zhora som vill hitta det finaste björnbäret och om mannen som förlorat sin sömn.


För barn 6-9 år

"En duktig hund"
Meg Rosoff
Övers. Helena Ridelberg (Lilla Piratförlaget)

En smart flicka och en mycket klok hund blir tillsammans en underbar lösning till en familj i kaos. Ingen upplösning utan istället en chans till familjereparation och planering i enlighet med McTavish behov av kärlek och rutiner. En bok att älska och skratta åt för den som gillar hundar men också för den som inte redan visste att hen gillade hundar.
Riktigt rolig högläsning för hela familjen!


För barn 9-12 år

"Florian Knol - Ett alldeles vanligt kaos"
Guus Kuijer
Övers. Boerje Bohlin (Opal)

Jag blev förtjust och fick en sån härlig känsla i hela kroppen av den här boken. En filosofisk och kärleksfull berättelse om förståelse, glömska och förälskelse. Florian är en helt vanlig kille med ovanligt stort och rött hår. En dag landar en sparv på hans huvud och  Katja från skolan förklarar att hon är kär i honom. Gamla fru Raaphorst har glömt sin nyckel och kallar den dessutom för gaffel. Florian och Katja bestämmer sig för att hjälpa henne.


”Om jag försvann”
Meg Rosoff
Övers: Helena Ridelberg (Gilla Böcker)

Om tolvåriga Mila som förstår så innerligt mycket om livet och är så klok. Hon ska resa med sin pappa till USA får att hälsa på pappans bästa vän Matthew. Biljetterna är klara och allt ska bli så kul. Men så ringer Matthews fru och berättar att han försvunnit. Bara så där. Boken blir ett spännande pussel med en läskig känsla av att något hemskt kan ha hänt. Och så finns förstås en hund med. En äkta Meg Rosoff-hund.

"Jättehemligt"
Barbro Lindgren
Karneval, Stockholm 2010 (rev. utg.)

Får man läsa andras dagböcker? Ne! Men just därför känns det så hemlighetsfullt pirrigt att läsa om Barbro och hennes familj, om bästa vännen Ingrid och hennes Dock Dock och om Anton som är klassens pajas. En bok om lek och skola, om att vara så ledsen så du inte orkar gå till skolan, om familj, om tankar på döden, om roligheter. Allt det viktiga i livet finns med! Läs själv eller läs högt för någon i närheten.


Från 12 år och uppåt (inkl vuxna)

”Fjädrar” Jacqueline Woodson
Översättning: Alva Dahl (Natur & Kultur. 2019)

En ny kille har börjat i klassen. Han steg in genom dörren lika vit och stilla som snön. Konstigt, tänker Frannie.

Fjädrar är väldigt fin läsupplevelse om hopp, men också en bok om klass och kön och om etnicitet. Woodson skriver mångfacetterat och inkännande om att tillhöra och vara udda, om vänskap, familj, skola och om kärlek.

”Berättelser från innerstaden”
Shaun Tan
Övers. Ulla Roseen (Lilla Piratförlaget)

"Den största förbannelsen för varje djur är att vara värt pengar för människan" skriver Tan och presenterar 25 tankeväckande berättelser om djur som dyker upp i ett landskap av betong och stål. En civilisationskritisk bok om relationen mellan människa och natur. Ofantligt vacker men stark att läsa för oss vuxna som bär ansvaret för hur vi utnyttjat och utrotat planetens djur.
Gymnasieläraren Katarina Lycken Rüter om att väcka läslust hos ovilliga, unga läsare. Katarina har skrivit läsguider till några av ALMA-pristagarnas böcker.