Barn uppträder under en barnteaterdag på Barnboksbiblioteket.

Elina Druker besökte Mongoliet

I slutet av november besökte jurymedlemmen Elina Druker Nationalbiblioteket och Barnboksbiblioteket i Ulaanbaatar. Som professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet föreläste hon om svensk barnlitteratur och passade då på att berätta om ALMA-priset. Hon fick se barn spela upp pjäser baserade på Astrid Lindgrens böcker och deltog i workshops med barnlitteraturforskare, lärare och bibliotekarier.

Föreläsningarna var en del av en svensk vetenskaps- och kulturvecka som uppmärksammade 55 år av diplomatiska förbindelser mellan Sverige och Mongoliet. Även Sveriges ambassadör i Kina, Helena Sångeland och det svenska kulturrådet i Peking, Mathias Lafolie, deltog i kulturveckan.


Barn från olika skolor i Mongoliet hade under sommaren och hösten läst Astrid Lindgrens berättelser och skapat korta pjäser som byggde på romanerna. Ett urval av dessa teateruppsättningar, bland annat Pippi Långstrump, Ronja Rövardotter och Karlsson på taket, presenterades för över 200 barn under en barnteaterdag på Barnboksbiblioteket som avslutade veckan. Om Elina Druker
Elina Druker är professor i litteraturvetenskap vid Institutionen för kultur och estetik vid Stockholms universitet, med särskilt fokus på barn- och ungdomslitteratur. Hon har främst ägnat sig åt forskning inom barnlitteratur, modernism och avantgarde med tonvikt på relationer mellan olika medier.