Bild från ett jurymöte. Foto: Mediemerah

"Som att gå i mål efter ett långdistanslopp"

Vad känner juryn inför tillkännagivandet? Är det många som försöker få dem att avslöja hur tankarna går? Vi har pratat med Boel Westin, Katarina Kieri, Mats Kempe, Mårten Sandén och Annika Edlund om hur det är att stå inför det svåra men angenäma uppdraget att välja ut en pristagare.


Hur känns det inför tillkännagivandet?

Katarina Kieri:
 "Jag ser fram emot det, det är ju lite som att gå i mål efter ett långdistanslopp. Skillnaden är att det inte är vi i juryn som får medalj, utan mottagaren av ALMA." 

Är det många som försöker få dig att avslöja hur tankarna inom juryn går?

Mats Kempe:
 "De flesta har märkt att jag tiger som muren. Jag har också utvecklat en spärr i hjärnan mot att uttala de nominerades namn. Problemet är att den spärren sen sitter kvar efter tillkännagivandet av pristagaren. Varje gång jag nu ska nämna Meg Rosoff, Wolf Erlbruch eller Jacqueline Woodson slår spärren till och tungan strejkar."

När ni haft ert beslutande möte ringer ni upp och meddelar pristagaren. Hur känns det och vilket samtal minns du bäst?

Mats Kempe:
 "Samtalet till Isol. Vi ringde som vanligt på förmiddagen men i Buenos Aires var det gryning och Isol hade ett litet barn som hållit henne vaken under natten. Hennes desperat trötte make svarade och tänkte inte väcka henne nu. Till slut lyckades juryns ordförande klargöra att det nog ändå kunde vara läge att göra det. Och till sist gick han med på det."

Vad är det roligaste med att sitta i juryn?

Annika Edlund:
 "Att få diskutera barn och- ungdomslitteratur tillsammans med en jury där alla är pålästa och intresserade. Där man får lära känna helt nya författarskap från hela världen. Det är en ynnest."

Och det svåraste?

Mårten Sandén: "Att behöva väga fantastiska men väldigt olika konstnärskap och verksamheter mot varandra."

Tanken med priset är att sätta fokus på bra barn-och ungdomslitteratur globalt. Varför är priset värt att upptäcka?

Boel Westin: "Det sprider kunskap om olika typer av litteratur, illustrationskonst och litteraturfrämjande arbete av högsta kvalitet. Listan över pristagare har hur mycket som helst att utforska. Priset lyfter fram barn- och ungdomslitteratur internationellt, inte minst genom prissumman på fem miljoner svenska kronor. Men framför allt visar priset hur oerhört viktigt det är för barn och ungdomar att läsa och möta litteraturen."