Photo: Joost Joossen

Bart Moeyaert får Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne 2019

Bart Moeyaert är en flamländsk författare, född 1964 och bosatt i Antwerpen, Belgien. Han debuterade som 19-åring och hans variationsrika författarskap rymmer idag drygt 50 titlar - allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi. Böckerna är prisbelönta och finns översätta i mer än 20 länder. Han skriver även TV-manus och pjäser, har översatt flera romaner och undervisar i kreativt skrivande.

- När jag var nio år läste jag Astrid Lindgrens böcker och Astrid Lindgrens värld var som min egen familj och den riktiga världen var som hennes. Senare förstod jag att hennes värld handlade om inkludering. Och det var tröstande eftersom jag var en enstöring i min stora familj där jag var yngst. Och det influerade mitt arbete. Jag vill vidga gränserna för vad som är barnlitteratur, säger pristagaren Bart Moeyaert när han nås av beskedet på tisdagen.

Juryns motivering:

”Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen.”

Om författarskapet

I Bart Moeyaerts böcker tas existentiella ämnen upp på ett realistiskt, poetiskt och tankeväckande sätt. Att gestalta idyller, eller en ren och oskuldsfull barndom, är inget som intresserar årets pristagare. Han visar istället upp livets alla sidor och det finns inga uppdelningar mellan gott och ont.

Böcker i urval

Hösten 2018 utkom Bart Moeyaerts senaste bok, Tegenwoordig heet iedereen Sorry (Alla är ledsna nuförtiden), ett knivskarpt och känslomässigt laddat porträtt av tolvåriga Bianca. Den enda boken som finns utgiven på svenska är mästerverket Het is de liefde die we niet begrijpen (1999, Kärleken man inte förstår). Den skildrar en trasig familj i upplösning, sett genom en femtonårig tjejs ögon. Det pulshöjande dramat Blote handen (1995), som har belönats med Deutscher Jugendliteraturpreis, beskriver en pojkes tumultartade känslor och utspelar sig under en händelserik nyårsafton. I den självbiografiska Broere (2002) berättar Moeyaert med humor och värme om hur det var att växa upp som den yngste av sju bröder. Boken har bearbetats för teater (där Moeyaert själv spelar med) och fått flera priser.