Per Gustavsson, foto Stefan Tell

"Även om du inte har en aning om vad du håller på med så gäller det att fortsätta att rita."

Hallå där Per Gustafsson, välkommen till juryn!

Beskriv dig själv med tre ord:
Positiv, rastlös och nyfiken.

Hur ser du på uppdraget som juryledamot för världens största barn- och ungdomslitteraturpris?
Det känns väldigt smickrande. Lite nervös blir jag också.

Hur blev bilden ditt uttrycksmedel?
När barn frågar mig den frågan svarar jag alltid att jag började rita för att imponera på en tjej i min klass i 7:e klass. Jag tror faktiskt det är sant också. Men man vet aldrig med minnen.

Du har en namne som är hockeyspelare. Funderade du någonsin på att gå en annan yrkesväg?
Jag har aldrig haft någon allvarlig tanke att göra något annat. Men om jag får drömma så vore det kul att två dagar i veckan ha en restaurang med 5 bord. Där skulle jag laga mat och mingla med gästerna. Ha högläsning och en liten orkester som spelar.

Du har skrivit en serie böcker om en kaxig prinsessa som blivit väldigt populär. Hur kom hon till?
Prinsessan föddes när min dotter Kajsa kom hem från förskolan och sa att prinsessor bara kunde gifta sig och få barn. jag svarade att det stämmer ju inte. En prinsessa kan ju jaga drakar, tackla hårdast i hockey och rädda folk som hamnat i knipa. När jag sa det upptäckte jag att jag hade en historia på gång.

Får du någon gång ritkramp - och vad gör du då?
Jag läste en förklaring om hur man kan se på kreativitet och skapande. Tänk en cykel med en lampa som drivs av en dynamo. Cyklar du inte framåt kommer inget ljus. Så även om du inte har en aning om vad du  håller på med så gäller det att fortsätta att rita eller skriva.

Ditt bästa tips för att väcka läslust hos barn och unga:
Högläsning. Jag tycker högläsning är fantastiskt. Jag har varit med om en del oroliga klasser men när det blir högläsning blir det så gott som alltid stilla. Det är något grundläggande med högläsning. Vi behöver det.

Många barn gillar att rita. Vad har du för råd att ge unga illustratörer?
Att alltid rita. Rita av dina kompisar. Rita av din middag. Rita av dina fötter. Blir det konstigt så ritar man bara om. Försök att inte tänka på om det blir fint eller fult. Var glad att det blir något alls.

Vad arbetar du på just nu?
Jag skissar omslag till nästa bok om Familjen Knyckertz, samtidigt som jag skissar på en bok som Lena Ollmark har skrivit.