Per Gustavsson. Foto: Stefan Tell

Per Gustavsson ny juryledamot

Kulturrådets styrelse har beslutat att utse illustratören och barnboksförfattaren Per Gustavsson till ledamot i juryn för Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne. Hans första jurymöte blir i augusti men fram tills dess - läs intervjun som du hittar längst ner på sidan!

̶  Det är en viktig uppgift, men framför allt fantastiskt kul! säger Per Gustavsson om att tillträda juryn.

̶  Vi ser med glädje fram emot att en så framstående illustratör och författare som Per Gustavsson kommer att dela sin kunskap med ALMA-juryn. Det visuella berättandet är en av grundpelarna i ALMA:s arbete vilket årets pristagare Baek Heena visar på ett alldeles underbart vis, säger kanslichef Suzi Ersahin.

Per Gustavsson är illustratör och barnboksförfattare, född 1962 i Arvika och bosatt i Stockholm. Han debuterade 1995 med Stoppa bollen och har sedan dess skrivit och illustrerat mängder av populära barnböcker. Mest känd är han som skaparen av serien om den kaxiga prinsessan som inleddes 2003 med boken Så gör prinsessor. Per Gustavsson illustrerar även andras texter och har samarbetat med bland andra Anders Sparring, Lena Ollmark, Mårten Sandén, Åsa Lind och Ulf Stark. Han har blivit nominerad till Augustpriset tre gånger, senast 2019 för sin bok Sen kom vintern. 2017 fick han Expressens ungkulturpris Heffaklumpen. 

Per Gustavsson tillträder den 1 juli och efterträder illustratören Anna Höglund.