Så skapades årets diplom

Diplomet till årets pristagare Baek Heena är skapat av illustratörerna Matilda Ruta och Maja Zetterberg. Här beskriver de sin arbetsprocess och hur de tog sig an uppdraget. 202 års diplom av Matilda Ruta och Maja Zetterberg

Som illustratör har Matilda Ruta gjort många olika uppdrag och i augusti släpps hennes fjärde barnbok. Men som diplommakare för ALMA är det debut. Illustratören och formgivaren Maja Zetterberg har för sjätte gången skapat texten och formen runt diplomets bild. Det är hon som skriver pristagarens namn och juryns motivering.

Hur tog ni er an uppdraget?

Matilda: "Så fort jag såg att det var Baek Heena, och fick ta del av hennes fantastiska världar, så visste jag att jag ville göra akvarellcollage. Det är en metod jag är van vid sen tidigare eftersom jag byggt skulpturer i samma teknik. Och jag tänkte att pappersklipp, med sin långsamma hantverksmässiga pillrighet, skulle passa henne. Motivet var svårare, jag körde verkligen fast. Men sen bollade jag min idé med några andra konstnärer som gjort tidigare diplom och då släppte det. Bilden jag landat i är en egen tolkning av Baek Heenas karaktärer ur flera olika böcker. De flyger ur bilden mot betraktaren. Jag ville ha väldigt mycket djup och rörelse, eftersom det är något genomgående i hennes bilder. För att trycka extra på tredimensionaliteten byggde jag ut karaktärerna från pappret en bit."

Maja: "Att göra ALMA-diplomen är ett av mina absolut roligaste uppdrag! Jag läser och tittar i pristagarens böcker och med bokstäverna som uttryck försöker jag förmedla känslan i pristagarens verk. Jag föreslog att vi skulle skriva Baek Heenas namn med koreanska tecken, hennes eget språk. Jag tittade på olika youtube-tutorials om hur man skriver koreanska tecken och hur systemet är uppbyggt. Sen tittade jag på olika typsnitt och hur namnet såg ut. Jag tycker det är väldigt spännande med olika skriftspråk."

Diplomet skapades i två steg. Först gjorde Matilda Ruta klart bilden som sätter ramarna för allt, sedan är var det Majas tur att skapa en typografi som passar ihop.

"Jag skickade med lite bitar av det målade pappret jag använt och bildelement som 'blivit över'. Sedan gjorde Maja typografin på ett vis jag aldrig kunnat tänka ut, det blev verkligen fantastiskt bra", säger Matilda Ruta.

"Matilda valde att jobba med kollageteknik så jag plockade upp det och gjorde Baek Heenas namn i samma teknik. Resten av texten är skriven med krita, något Baek Heena själv använder i flera av sina böcker." säger Maja Zetterberg.

Vad är ert intryck av Baek Heenas böcker?

Maja: "Framförallt tycker jag om fantasin som känns så fri, samtidigt som hon verkligen har öga för nåt högst mänskligt, som ensamhet och utsatthet."

Matilda: "Jag tycker hon verkar modig och sann. Lojal med barnen. Jag upplever att hon går in helt i sin egen värld i skapandet, kompromisslöst. Det är fint."

Diplomet överlämnas till Baek Heena på prisutdelningen i maj 2021.


® Matilda Ruta

Work in progress by Matilda Ruta
® Matilda Ruta

Work in progress by Matilda Ruta
® Matilda Ruta


® Maja Zetterberg

Work in progress Maja Zetterberg
® Maja Zetterberg