Barn utomhus med en bok

Sommarens boktips

Äntligen lov! Sommarens läsning kan ske på en filt i gräset, i pyjamas i soffan, under ett bord eller på fritids. Här är fem förslag på nyutgivna böcker av ALMA-pristagare. Längst ner ger läraren Ann-Marie Körling tips på hur du får ditt barn att läsa i sommar.

För de allra minsta:

Hajbarnet av Barbro Lindgren och Charlotte Ramel

Hajbarnet av Barbro Lindgren
(Rabén & Sjögren, 2020)

En fin liten saga om ett nyfiket hajbarn och en orolig hajmamma. Hajbarnet tycker att allt är roligt, han vill leka, uppleva och komma bort. Men hur ska han upptäcka världen utan att mamma haj blir orolig? Det blir stor dramatik när det lilla hajbarnet ger sig ut på äventyr under ytan och tänjer på gränserna.

För 3-6 år:

Omslag till boken Molnbullar

Molnbullar av Baek Heena (Trasten, 2019)

Det hyllade genombrottsverket av 2020 års ALMA-pristagare. En hoppfull berättelse om en familj som äter himmelskt goda bullar bakade av moln och får förmågan att flyga. Molnbullar berättar lekfullt om mirakel i den dystra vardagen som växer fram ur omsorgen om varandra, men boken ger också prov på nya, experimentella berättartekniker där fotografiet blir centralt för uttrycket.

För 6-9 år:

En duktig hund äter kakan av Meg Rosoff

En duktig hund äter kakan av Meg Rosoff (Lilla Piratförlaget, 2020)

En underbart rolig och fnissig bok att sätta i händerna på en som just knäckt läskoden eller att läsa högt ur tillsammans. Detta är den tredje boken om den kloka hunden McTavish som bor hos kaosfamiljen Peachey. Det blir som vanligt McTavish som får rycka ut när pappa bestämmer sig för att vinna stadens stora bakningstävling. En bok att älska och skratta åt för den som gillar hundar men också för den som inte redan visste att hen gillade hundar.

Från ca 12 år:
Boken om stoft Lyras förd av Philip Pullman Boken om stoft - Lyras färd av Philip Pullman (Natur och Kultur, 2018)

En perfekt högläsningsbok för alla som älskar fantasy av skaparen till trilogin Guldkompassen! Boken utspelar sig i London. Floden Themsen svämmar över sina bräddar. Lyra är bara sex månader gammal – undangömd i ett nunnekloster för att skyddas från mörkare krafter. Pojken Malcolm blir en oväntad hjälte när han räddar Lyra ur det översvämmade klostret. Han kämpar för att undkomma både förföljare och vattenmassor och sätta Lyra i säkerhet.

Från ca 15 år:

Närmar du dig mjukt av Jacqueline Woodson Närmar du dig mjukt av Jacqueline Woodson (Natur & Kultur, 2020)

En skrämmande aktuell Romeo och Julia-saga i dagens New York. När Ellie och Jeremiah möts är det kärlek vid första ögonkastet och när de är ensamma är allt så enkelt, rent av magiskt. Men Ellie är en vit judinna och Jeremiah är svart och det finns många hinder för deras kärlek; rasism, polisvåld och omgivningens fördomar. 2018 års pristagare skriver lyriskt och ömt om den första kärleken, att få älska den man vill och få vara den man är.