Juryledamot Elina Druker. Foto: Stefan Tell.

Litteraturtips i coronatider

Kaniner som längtar efter gemenskap, hoppfullt om magiska bullar och för den som vågar, en satirisk dystopi. ALMA-juryledamoten Elina Druker ger sina bästa litteraturtips i coronatider.

Tips 1
Anna Höglund, Om detta talar man endast med kaniner (2013)

"Om detta talar man endast med kaniner är en gripande berättelse som skildrar känslan av isolering, att känna sig annorlunda, men samtidigt en längtan efter gemenskap. Höglund arbetar med collageteknik, fotografi och måleri och visar en imponerande tonsäkerhet i sin lyriska text och stringenta illustrationer. Det här är en fantastisk berättelse som trotsar kategorier och kan läsas av såväl unga vuxna som vuxna läsare."

Tips 2
Baek Heena, Molnbullar (2004)


"Vad händer när man äter bullar bakade av moln? Den koreanska bilderbokskonstnären Baek Heena är årets ALMA-pristagare och hennes hyllade genombrottsverk Molnbullar är en hoppfull berättelse om en familj som äter himmelskt goda bullar bakade av moln, och som ger dem förmågan att flyga. Molnbullarna berättar lekfullt om mirakel i den dystra vardagen som växer fram ur omsorgen om varandra, men boken ger också prov på nya, experimentella berättartekniker där fotografiet blir centralt för uttrycket."

Tips 3
M.T. Anderson, Feed (2004)


"Ungdomslitteraturen kan ibland med skrämmande träffsäkerhet avslöja vuxenvärldens och samhällets rådande strukturer, dess begränsningar och sårbarhet. Det visas i M.T. Andersons kultroman Feed. Här används satir som ett retoriskt grepp för att via huvudpersonerna i tonåren skildra en sjuk och förvriden värld som väcker frågor om frihet, kontroll och individens plats i samhället och ligger i många av sina visioner skrämmande nära verkligheten. Vågar du läsa en dystopi i dessa dagar, läs Feed!"

Boktipsen publicerades ursprungligen på Stockholms universitets webbsida för Institutionen för kultur och estetik.

Om Elina Druker
Professor i litteraturvetenskap vid Stockholms universitet med inriktning på barn- och ungdomslitteratur.

Relaterad information