Would a portion of audience actually prefer me to write of boy meeting girl, boy getting girl, boy losing girl? If so, then that portion of my audience is not my audience.

 

Psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri

Sonya Hartnett är en av den moderna tonårsromanens främsta förnyare. Med psykologiskt djup och ett under ytan vibrerande raseri skildrar hon ungas villkor utan att väja för livets mörka sidor. Detta gör hon med språklig virtuositet och lysande berättarförmåga: hennes verk blir en kraftkälla.
Juryns motivering

Australiensisk författare, född i Melbourne, Victoria, Australien, 1968.

Sonya Hartnett debuterade som författare redan som femtonåring. Sedan dess har hon skrivit arton romaner för barn, ungdomar och vuxna, även om hon själv i regel är ointresserad av att precisera vilken ålder hon skriver för. 

Hon är av en av de författare som i dag banar ny väg för tonårsromanens form och innehåll, närmar den till och upplöser gränsen mot vuxenlitteraturen. Hon tänjer också ständigt på sina egna gränser. Ingen bok är den andra lik. Hon anpassar skickligt sitt vackra, precisa och bildrika språk och sin konstfulla berättarteknik till varje romans förutsättningar.

Hartnett skildrar ofta tillstånd av makt och beroende i små grupper – en familj, en vänkrets eller ett tvillingpar. Hennes förnyande insats består bland annat i att hon tränger djupt in i psyket på ungdomar med traumatiska upplevelser bakom sig. Det som hennes gestalter går igenom är många gånger svårt att uthärda. Ingen läsare förblir oberörd av det hon berättar. Hon väjer inte för det mörka, otäcka eller ondskefulla. Men under ytan pulserar en stark vrede över hur barn och ungdomar kan behandlas, en vrede som i förening med hennes virtuosa berättarförmåga skapar medkänsla och engagemang.

Astrid Lindgrens verk genomsyras av en inlevelse i barn som levde under svåra villkor. Hartnetts originella och provocerande författarskap för in den tematiken i en ny tid.

Sonya Hartnett har översatts till flera språk, bl a danska, tyska, svenska, finska, italienska och kinesiska. Hon har fått en rad priser, bl a Guardian Children’s Literature Prize i Storbritannien 2002 för Thursday’s Child och Children’s Book Council Book of the Year Award for Younger Readers 2005 för barnboken The Silver Donkey