Pristagare 2012: Guus Kuijer

Med fördomsfri blick och intellektuell skärpa gestaltar Guus Kuijer både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna. I hans böcker är respekten för barnet lika självklar som avståndstagandet från intolerans och förtryck. Kuijer förenar djupt allvar och knivskarp realism med värme, underfundig humor och visionära fantasier. Hans enkla, klara och exakta stil inrymmer såväl filosofiskt djupsinne som fjäderlätt poesi.
Juryns motivering

Gestaltar både det moderna samhällets problematik och de stora livsfrågorna

Guus Kuijer är författare, född 1942. Han bor och verkar i Nederländerna.

Guus Kuijer debuterade som barnboksförfattare 1975 och har sammanlagt publicerat ett trettiotal titlar, de flesta riktade till läsare i skarven mellan barndom och tonår. Bland centrala verk märks Het boek van alle dingen (2004, Boken om allting), Florian Knol (2006), samt de fem böckerna om flickan Polleke som inleds med Voor altijd samen, amen (1999, För alltid vi två – så det så).

Hos Kuijer är det kompromisslösa barnperspektivet ständigt närvarande, samtidigt som han genom sina unga huvudpersoner ger en insiktsfull skildring av vuxenvärlden. Hans engagemang omfattar såväl sociala frågor som religiösa och böckernas genomgående budskap är tolerans, förståelse och vidsynthet.

Guus Kuijer har tilldelats flera priser, bland annat har han två gånger fått motta Deutsche Jugendliteraturpreis. Fyra gånger har han belönats med Nederländernas största barnlitteraturpris, Gouden Griffel, och även mottagit det nederländska Staatsprijs voor kinder- en jeugdliteratuur.

Hans verk finns översatta till mer än tio språk, bland andra svenska, tyska, japanska, italienska och engelska.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne överlämnades vid en ceremoni på Stockholms Konserthus den 28 maj 2012.