Pristagare 2014: Barbro Lindgren

Barbro Lindgren, född 1937, är en svensk författare med nyskapande och mångfacetterade verk för barn i alla åldrar. Hennes produktion omfattar bilderböcker, lyrik, teaterpjäser och ungdomsböcker. Sedan debuten 1965 har hon givit ut ett hundratal titlar översatta till ca 30 språk. Juryns motivering lyder:

Barbro Lindgren är en litterär nydanare.  Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet.

Barbro Lindgren berättelser är ofta humoristiska och alltid med en alldeles egen varm ton som talar direkt till barnet, vare sig det gäller roliga upptåg eller allvarliga funderingar. Hon har en säregen förmåga att komma ihåg och förmedla hur det var att vara barn och den skenbart enkla stilen återger stämningar och känslolägen som alla oavsett ålder kan känna igen sig i.

Barbro Lindgren har en konstnärlig utbildning och har själv illustrerat flera av sina böcker, bl a debuten Mattias sommar (1965) och den absurda berättelsen Loranga, Masarin och Dartanjang (1969) där vad som helst kan hända. Med Sagan om den lilla farbrorn (1979) påbörjade Barbro Lindgren ett mångårigt samarbete med illustratören Eva Eriksson, deras största succé är serien om lille Max, en ny sorts småbarnsbilderböcker om vardagliga äventyr i ett litet barns liv. Med Mamman och den vilda bebin (1980) blev barnets äventyr långt ifrån alldagliga.

Mer realistisk är den självbiografiska dagboksserien Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner (1971-73). Författaren skildrar här en ung flickas möte med kärleken och funderingar kring de stora livsfrågorna. Döden är närvarande och temat återkommer i serien om Sparvel (1976-79) som skildrar författarens liv från fyraårsåldern till skolstarten. Funderingar kring livets mening finns också i de egensinniga kapitelböckerna Vems lilla mössa flyger (1987), Korken flyger (1990) och Vad lever man för (2006) där de udda karaktärerna består av bl a trasiga leksaksdjur. Här blir även en begravning rolig och en död leksakselefant kan återuppstå med lite påfyllning av stoppning.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne (ALMA) överlämnades vid en ceremoni på Stockholms Konserthus den 2 juni 2014.