Bibliografi

Bibliografi i urval

UTMÄRKELSER

2014        e.o. Plauen-Award
2006        Hans Christian Andersen Award för illustration
2004        Bologna Ragazzi Award för La grande question
2003        Deutscher Jugendliteraturpreis för sin samlade produktion
2003        Gutenberg Prize, Leipzig
2001        Bologna Ragazzi Award för Neues ABC-Buch
1999        Luchs des Jahres för Nachts
1999        Zilveren Griffel för Leonard
1998        Zilveren Griffel för Mrs. Meier, die Amsel
1993        Deutscher Jugendliteraturpreis för Das Bärenwunder


EGNA VERK

Ente, Tod und Tulpe
Antje Kunstmann Verlag, München 2007
Översatt till: afrikaans, danska, engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, nederländska, polska, portugisiska, slovakiska, spanska, svenska, turkiska.

La grande question
Etre Editions, Paris 2003
Översatt till: engelska, hebreiska, italienska, japanska, katalanska, koreanska, kinesiska, polska, portugisiska, spanska, tyska.

Nachts
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 1999
Översatt till: danska, italienska, nederländska.

Frau Meier, die Amsel
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 1995
Översatt till: arabiska, danska, engelska, franska, hebreiska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, litauiska, nederländska, portugisiska, spanska.

Zehn grüne Heringe
Carl Hanser Verlag, München 1995
Översatt till: danska, franska, nederländska, spanska.

Ratten
"Schöne Jugend” av Gottfried Benn
Maro-Verlag, Augsburg 1993
Översatt till: spanska.

Das Bärenwunder
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 1992
Översatt till: danska, engelska, franska, italienska, japanska, kinesiska, koreanska, nederländska, portugisiska, ryska, slovenska, spanska, svenska.

Leonard
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 1991
Översatt till: afrikaans, arabiska, danska, engelska, franska, hebreiska, japanska, katalanska, kinesiska, koreanska, nederländska, portugisiska, spanska, svenska.

Die fürchterlichen Fünf
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 1990
Översatt till: danska, engelska, franska, italienska, katalanska, koreanska, nederländska, polska.


BÖCKER ILLUSTRERADE AV WOLF ERLBRUCH

Der Bär, der nicht da war
Författare: Oren Lavie
Antje Kunstmann Verlag, München 2014
Översatt till: danska, engelska, franska, italienska, nederländska, polska, slovakiska, spanska, svenska.

Schon wieder was!
Författare: Jürg Schubiger
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 2014
Översatt till: spanska.

Die Katzen von Kopenhagen
Författare: James Joyce; översättning: Harry Rohwohlt
Carl Hanser Verlag, München 2013
Översatt till: nederländska.

Zwei, die sich lieben
Författare: Jürg Schubiger
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 2012
Översatt till: franska, italienska, spanska.

Het paradijs
Författare: Bart Moeyaert
Querido, Amsterdam 2010

Der König und das Meer
Författare: Heinz Janisch
Carl Hanser Verlag, München 2011
Sanssouci, München 2008
Översatt till: engelska, franska, kinesiska, nederländska, polska, spanska, turkiska.

Olek schoot een beer
Författare: Bart Moeyaert
Querido, Amsterdam 2006
Översatt till: franska, spanska, tyska.

Oh, no! Where are my pants? and other disasters
Författare: Lee Bennett Hopkins
HarperCollins, New York 2005

Alles Gute kommt von oben?
Författare: Julika Janicke
Dt. Taschenbuch-Verl., München 2004

Een hemel voor Beer
Författare: Dolf Verroen
Leopold, Amsterdam 2003
Översatt till: danska, franska, italienska, koreanska, tyska.

Mahlzeit, Kinder!
Författare: Iris Schürmann-Mock
Beltz, Weinheim/Basel/Berlin 2003

De schepping
Författare: Bart Moeyaert
Querido, Amsterdam 2003
Översatt till: franska, italienska, polska, spanska, tyska.

Neues ABC-Buch
Författare: Karl Philipp Moritz, förord av Heide Hollmer
Antje Kunstmann Verlag, München 2000
Översatt till: franska, koreanska, spanska.

Auf dem Strom
Författare: Hermann Schulz
Carlsen, Hamburg 1998

De beer in de speeltuin
Författare: Dolf Verroen
Leopold, Amsterdam 1998
Översatt till: franska, japanska, spanska, svenska, tyska.

Das Hexen-Einmal-Eins
Författare: Johann Wolfgang von Goethe
Carl Hanser Verlag, München 1998
Översatt till: franska, koreanska, portugisiska.

Twee druppels water
Författare: Carli Biessels
Leopold, Amsterdam 1998
Översatt till: svenska, tyska.

Neue Abenteuer von Eduard Speck
Författare: John Saxby; översättning: Sybil Gräfin Schönfeldt
Carl Hanser Verlag, München 1996

L'ogresse en pleurs
Författare: Valérie Dayre
Milan, Toulouse 1996
Översatt till: nederländska, tyska.

Das ist kein Papagei!
Författare: Rafik Schami
Carl Hanser Verlag, München 1994
Översatt till: franska, italienska, koreanska, nederländska, spanska, svenska.

El taller de las mariposas
Författare: Gioconda Belli
Bárbara Fiore, Barcelona 1994
Översatt till: danska, engelska, franska, grekiska, italienska, katalanska, nederländska, tyska.

Die Abenteuer von Eduard Speck
Författare: John Saxby; översättning: Sybil Gräfin Schönfeldt
Carl Hanser Verlag, München 1993
Översatt till: danska, katalanska, kinesiska, spanska, tyska.

Vom kleinen Maulwurf, der wissen wollte, wer ihm auf den Kopf gemacht hat
Författare: Werner Holzwarth
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 1989
Översatt till: afrikaans, arabiska, bretonska, baskiska, danska, engelska, finska, franska, frisiska, färöiska, galiciska, hebreiska, italienska, japanska, lettiska, katalanska, koreanska, nederländska, norska, polska, portugisiska, serbiska, slovakiska, spanska, svenska, sydsamiska, turkiska, ungerska, vietnamesiska.

The Eagle That Would Not Fly
Författare: James Aggrey
Magi Publications, London 1985
Översatt till: danska, gujarati, koreanska, kinesiska, norska, punjabi, spanska, svenska, tyska, urdu.

Böcker översatta till tyska

Olek schoss einen Bären
Författare: Bart Moeyaert
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 2006
Originaltitel: Olek schoot een beer

Ein glücklicher Zufall und andere Kindergeschichten
Författare: Ljudmila Ulitzkaja; översättning: Ganna-Maria Braungardt
Carl Hanser Verlag, München 2005
Originaltitel: Detstvo sorok devjat'

Die grosse Frage
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 2004
Originaltitel: La grande question

Am Anfang
Författare: Bart Moeyaert; översättning: Mirjam Pressler
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 2003
Originaltitel: De schepping

Ein Himmel für den kleinen Bären
Författare: Dolf Verroen; översättning: Marcel Glück
Carl Hanser Verlag, München/Wien 2003
Originaltitel: Een hemel voor Beer

Die Grammatik ist ein sanftes Lied
Författare: Erik Orsenna; översättning: Caroline Vollman
Carl Hanser Verlag, München 2001
Originaltitel: La grammaire est une chanson douce

Mein kleiner Hund Mister und die Katze im Haus
Författare: Thomas Winding; översättning: Gabriele Haefs
Carlsen Verlag, Hamburg 2001
Originaltitel: Mester, min Mester
Även översatt till: japanska, spanska.

Benni und die Wörter
Författare: Carli Biessels; översättning: Hanni Ehlers
Beltz und Gelberg, Weinheim/Basel 2000
Originaltitel: Twee druppels water

Der Bär auf dem Spielplatz
Författare: Dolf Verroen; översättning: Marcel Glück
Beltz & Gelberg, Weinheim 1998
Originaltitel: De beer in de speeltuin

Mein kleiner Hund Mister in der Nacht
Författare: Thomas Winding; översättning: Gabriele Haefs
Carlsen Verlag, Hamburg 1998
Originaltitel: Min lille hund i natten
Även översatt till: spanska.

Die wundersame Reise des kleinen Kröterichs
Författare: Yaakov Shabtai; översättning: Mirjam Pressler
Carl Hanser Verlag, München 1998
Originaltitel: Hamasah hamuflah shel Hakarpad
Även översatt till: kinesiska.

Die Menschenfresserin
Författare: Valérie Dayre; översättning: Gudrun Honke och Max Christian Graeff
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 1996
Originaltitel: L'ogresse en pleurs

Mein kleiner Hund Mister und andere Tiere
Författare: Thomas Winding; översättning: Gabriele Haefs
Carlsen Verlag, Hamburg 1996
Originaltitel: Min lille hund Meste og andre dyr
Även översatt till: finska, japanska, spanska.

Die Werkstatt der Schmetterlinge
Författare: Gioconda Belli; översättning: Anneliese Schwarzer
Peter Hammer Verlag, Wuppertal 1994
Originaltitel: El taller de las mariposas

Der Adler, der nicht fliegen wollte
Författare: James Aggrey
Jugenddienst-Verlag, Wuppertal 1985
Originaltitel: The Eagle That Would Not Fly


Översättningar till svenska

Björnen som inte var där
Författare: Oren Lavie; översättning: Ulla Forsén
Hjulet, Malmö 2016
Originaltitel: Der Bär, der nicht da war

Leonard
Översättning: Ulla Forsén
Hjulet, Måløv 2016
Originaltitel: Leonard

Anden, döden och tulpanen
Översättning: Lennart Lindskog
Lindskog Förlag, Lund 2012
Originaltitel: Ente, Tod und Tulpe

Bennys upptäckt
Författare: Carli Biessels; översättning: Angelica Trap
Berghs Förlag, Stockholm 2001
Originaltitel: Twee druppels water

Björnen på lekplatsen
Författare: Dolf Verroen; översättning: Gun-Britt Sundström
En bok för alla, Stockholm 2006
Berghs Förlag, Stockholm 1999
Originaltitel: De beer in de speeltuin

Björn-undret
Översättning: Gun-Britt Sundström
Berghs Förlag, Stockholm 1996
Originaltitel: Das Bärenwunder

Det var det fräckaste!
Författare: Werner Holzwarth; översättning: Eva Vidén
Berghs Förlag, Stockholm 1995, 2007, 2009, 2011
Originaltitel: Vom kleinen Maulwurf, der wissen wollte,
wer ihm auf den Kopf gemacht hat

Det är ingen papegoja!
Författare: Rafik Schami; översättning: Ann Forslind
Alfabeta, Stockholm 1995
Originaltitel: Das ist kein Papagei!

Örnen i hönsgården
Författare: James Aggrey; översättning: Ulla Forsén
Hjulet, Vällingby 1985
Originaltitel: The Eagle That Would Not Fly


Översättningar till engelska

The Bear Who Wasn’t There and the Fabulous Forest
Författare: Oren Lavie
Black Sheep, 2016
Originaltitel: Der Bär, der nicht da war

The King and the Sea
Författare: Heinz Janisch; översättning: Sally-Ann Spencer
Gecko Press, Wellington 2015
Originaltitel: Der König und das Meer

The Fearsome Five
Översättning: Caroline Chidgey
Gecko Press, Wellington 2009
Originaltitel: Die fürchterlichen Fünf

Duck, Death and the Tulip
Översättning: Catherine Chidgey
Gecko press, Wellington 2008
Originaltitel: Ente, Tod und Tulpe

The Story of the Little Mole Who Went in Search of Whodunit
Författare: Werner Holzwarth
Abrams Books for Young Readers, New York 2007
Originaltitel: Vom kleinen Maulwurf, der wissen wollte,
wer ihm auf den Kopf gemacht hat

The Butterfly Workshop
Författare: Gioconda Belli; översättning: Charles Castaldi
Europa Editions, New York 2006
Originaltitel: El taller de las mariposas

The Miracle of the Bears
Översättning: Michael Reynolds
Europa Editions, New York 2006
Originaltitel: Das Bärenwunder

The Big Question
Översättning: Michael Reynolds
Europa Editions, New York 2005
Originaltitel: La grande question

Mrs. Meyer, the Bird
Översättning: Sabina Magyar och Susan Rich
Orchard Books, New York 1997
Originaltitel: Frau Meier, die Amsel

Leonard
Översättning: Sabina Magyar, Susan Rich och Neal Porter
Orchard Books, New York 1995
Originaltitel: Leonard

The Story of the Little Mole Who Knew It Was None of His Business
Författare: Werner Holzwarth
Pavilion, London 2007
David Bennett Books, St. Albans 1994
Originaltitel: Vom kleinen Maulwurf, der wissen wollte,
wer ihm auf den Kopf gemacht hat