Hoppa till huvudinnehållet (tryck Enter)
Baek Heena_ 2020 års ALMA-pristagare.jpg

Dörren till det vidunderliga står alltid öppen

Baek Heena är en av Sydkoreas mest berömda bilderbokskonstnärer. Hennes minutiöst uppbyggda världar förundrar och berör. Barnperspektivet är genomgående i hennes berättelser, likaså en orubblig tro på lekens och fantasins kraft i våra liv.

Om Baek Heena

Baek Heena är född 1971 i Seoul. Hon har studerat vid Ewha Womans University i Seoul och California Institute of the Arts i USA. Efter att ha arbetat med reklam och animationsfilm för barn började hon skapa egna bilderböcker när hennes dotter föddes. Hon har gett ut tretton bilderböcker och hon är populär i hela Asien. Hon har belönats med flera priser, såväl i hemlandet som internationellt.

En omsorgsfull bilderboksskapare

Baek Heenas bildvärldar öppnar dörren till det förunderliga och magiska och hon förnyar bilderboksmediet genom egna tekniker och konstnärliga lösningar. Hennes visuella uttryck kännetecknas av handgjorda miniatyrfigurer och miljöer som omsorgsfullt ljussatts och fotograferats. Arbetsprocessen bakom böckerna är tidskrävande, med en hängivenhet åt hantverket, skulpterandet och ljussättningen.

Böcker på svenska

Genombrottsboken Cloud Bread (2004) kom ut på svenska förra året med titeln Molnbullar (Trasten, 2019). Den bjuder in läsaren i en fantasikittlande värld. Den utspelar sig en regnig vardagsmorgon när två kattsyskon hittar ett litet moln som de tar med sig hem. Av molnet bakas magiska bullar som gör att de kan flyga. Boken har blivit såväl teveserie som musikal och leksaker i Sydkorea.

Hösten 2020 ger samma förlag ut ytterligare två böcker; Magiska godiskulor (2017) och En fe på badhuset (2012), båda i översättning av Sun-Kyoung Choi.

Juryns motivering

"Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heena filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande."

Se film

Få en inblick i Baek Heenas magiska bilderboksvärldar och hör vad som driver henne som konstnär. 

Regisserad av Lee Young-Hoon.
Läng: ca 14 min