Möt våra pristagare på Bokmässan

Bokmässan i Göteborg äger i år rum den 26-29 september. Astrid Lindgren Memorial Award finns på plats med inte mindre än tre pristagare: Indigenous Literacy Foundation (2024), Baek Heena (2020) och Tamerinstitutet (2009). Här nedan har vi samlat alla våra programpunkter.

Torsdag 26 september

10:10-10:35, Litteraturscenen

Från muntligt till skriftligt berättande

Hur förvaltas urfolks berättelser på bästa sätt? 2024 års Astrid Lindgren Memorial Award gick till Indigenous Literacy Foundation (ILF). De bedriver ett läsfrämjande arbete som också består i att bevara språk som tidigare inte funnits nedskrivna. Vilka likheter och skillnader finns mellan ursprungsbefolkningen i Australien och Sverige? Vilka lärdomar kan samiska läsfrämjare dra av ILF:s arbete? Zoe Cassim, Tictac Moore och Nicola Robinson från ILF och Johan Sandberg McGuinne från Tjállegoahte. Moderator: Anja Gatu, ordförande Sveriges Författarförbund.

12:30-12:50, En liten scen

Läsfrämjande under svåra förhållanden

Tamerinstitutet mottog Astrid Lindgren Memorial Award 2009 för sitt arbete med läsfrämjande bland palestinska barn på Västbanken och Gaza. Tamerinstitutets chef Renad Qubbaj möter Christina Wahldén, författare och styrelseledamot i svenska IBBY, om institutets arbete och utmaningar.

14:00-14:20, Yttrandefrihetsscenen

Hur kan man arbeta läsfrämjande i krig och katastrofer?

Tamerinstitutet mottog 2009 Astrid Lindgren Memorial Award för sitt läsfrämjande arbete på Västbanken och Gaza. Hur ser deras arbete ut efter 7 oktober 2023? Tamerinstitutets Renad Qubbaj möter Balsam Karam, författare och ledamot i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award, i ett samtal om situationen för Gazas barn, och vad Tamer gör.

16:00-16:45, scen F4

Varför ska vuxna läsa bilderböcker?

Den ålderslösa bilderboken tar en allt större plats i det litterära landskapet. Och både hyllas och provocerar. Kritiker och läsare ställer sig frågan: Men är det här verkligen för barn när innehållet överraskar allt för mycket till form och tematik? Kanske borde frågan vara: Är det här bara för barn? Bilderboksmästarna Baek Heena och Anna Höglund möts i ett samtal om bilderboken som en plats där fler är välkomna, inte bara barnen. Samtalet leds av Elina Druker, professor i litteraturvetenskap med inriktning på barn- och ungdomslitteratur och före detta ledamot i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award.

17:00-17:20, Biblioteksscenen

Hur främjar vi litteratur på urfolks- och minoritetsspråk?

För att lära sig att läsa behöver man träna, men vad händer om det inte finns några böcker att tillgå på språket? Astrid Lindgren Memorial Award satte ljus på frågan i och med att årets pris gick till Indigenous Literacy Foundation (ILF) för deras arbete med att erbjuda barn bland Australiens urfolk tillgång till bra litteratur. Även i Sverige pågår många insatser för att främja minoritetsspråk. Bland annat har Kungliga biblioteket (KB) i uppdrag att genomföra en satsning på de nationella minoriteternas bibliotek. KB har även tagit fram läsappen Bläddra, som är en resurs för den som vill läsa böcker på minoritetsspråk. Hur kan folk- och skolbibliotek ta hjälp av appen i sitt läsfrämjande arbete? Anna Sunna, journalist, samtalar med Tobias Willstedt, handläggare på KB och Nicola Robinson, Tictac Moore och Zoe Cassim från ILF, om läsfrämjande och tillgång till litteratur på urfolks- och minoritetsspråk.

Fredag 27 september

11:00-11:45, scen F4

Storseminarium med Baek Heena

Baek Heenas originella bilderböcker vittnar om en kärlek till ett tids¬krävande hantverk. Handgjorda skulpturer och miljöer iscensätts och ljussätts för att sedan fotograferas. Tillkommer gör hennes sällsamma och fantasirika berättelser, som öppnar upp för nya fantastiska världar. Baek Heena är en av Sydkoreas främsta bilderboksmakare. 2020 belönades hon med Astrid Lindgren Memorial Award och är i år aktuell på svenska med En märklig mamma. Här möter hon journalisten Yukiko Duke i ett samtal om sitt författar- och konstnärsskap.

12:00-12:45, scen H1

Värdet av de egna språken och berättelserna

Astrid Lindgren Memorial Award tilldelades i år organisationen Indigenous Literacy Foundation (ILF) för sitt läsfrämjande arbete med barn bland Australiens urfolk. Nicola Robinson, Zoe Cassim och Tictac Moore, ILF, möter Johan Sandberg McGuinne, ordförande för Tjállegoahte, i ett samtal om vikten av att tillgängliggöra litteratur på urfolksspråk, och om hur ILF bygger läslust och stolthet bland barnen de möter. Seminariet teckenspråkstolkas.

15:00-15:20, Biblioteksscenen

Möt årets ALMA-pristagare

Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA) tilldelades i år organisationen Indigenous Literacy Foundation (ILF) för sitt läsfrämjande arbete med barn bland Australiens urfolk. Nicola Robinson, ILF, möter ALMA-juryns ledamot Henry Ascher i ett samtal om vikten av att tillgängliggöra litteratur på urfolksspråk, och om hur ILF bygger läslust och stolthet bland barnen de möter.

17:30-17:50, Biblioteksscenen

Läsning utan gränser - möt märkliga mammor, svävande lyktor och lyckokakor

Författarcentrum Västs internationella initiativ "Läsning utan gränser" är ett samarbete mellan Västsverige, Sydkorea och Uruguay för att stimulera barns läsning och öka tillgången till en mångkulturell barnlitteratur. Barnböckerna Märklig mamma av ALMA-pristagaren Baek Heena från Sydkorea och Lyckokakan av Kerstin Lundberg Hahn från Göteborg valdes av en jury för att författarna med litterär finess, humor och värme bjuder in läsaren till en såväl vardaglig som magisk värld. Här möts de i samtal med Maria Bouroncle, Författarcentrum Väst.

Hela programmet går att ta del av på Bokmässans hemsida.