Hoppa till huvudinnehållet (tryck Enter)
Silhouette of a woman holding a analog megaphone.

Tillkännagivande

Någonstans i världen finns en blivande pristagare. Blir det en välbekant favorit eller en total överraskning? 2021 års mottagare av Astrid Lindgren Memorial Award tillkännages den 30 mars kl 13.00 vid ett digitalt direktsänt program från biblioteket TioTretton i Stockholm.

Efter månader och ibland år av noggrann utvärdering och förberedelser utses på våren en eller flera pristagare. Efter juryns beslutsfattande möte är det ordförande Boel Westin som har till uppgift att ringa upp pristagaren med beskedet – och för någon väntar ett telefonsamtal som både glädjer och överraskar. Kort därpå sker tillkännagivandet som livesänds digitalt. Intresset är stort, media bevakar och nyheten om pristagaren sprids över hela världen.

Livesändning 30 mars kl 13.00

Årets tillkännagivande livesänds från biblioteket TioTretton i Stockholm. På grund av covid-19 är det inte öppet för publik men sändningslänken publiceras här på sajten ungefär en vecka innan och det går bra att både dela den i sociala medier eller bädda in den på andra sajter. Medverkande är kultur- och demokratiminister Amanda Lind, juryns ordförande Boel Westin samt representanter ur juryn. Programvärd är kulturskribent Stefan Ingvarsson.

Pressackreditering

Journalister som vill bevaka tillkännagivandet på plats är välkomna att kontakta mariella.kucer@alma.se. Pressbilder kommer att publiceras i vårt pressrum efter tillkännagivandet.

Bilder från förra årets tillkännagivande

Juryns ordförande Boel Westin i Astrid Lindgrens hem
Juryns ordförande Boel Westin från tillkännagivandet i Astrid Lindgrens hem. Foto: Susanne Kronholm
Johan Palmgren, juryledamot och barnbarnsbarn till Astrid Lindgren. Foto: Susanne Kronholm
Elina Druker introducerar Baek Heenas bildvärld. Foto: Susanne Kronholm
Kvinna sitter vid ett skrivbord och pratar i telefon
Juryns ordförande Boel Westin ringer upp 2020 års pristagare. Foto: Susanne Kronholm