Kvinna med uppsatt hår, smycke i näsan och ett halssmycke av pärlor

Balsam Karam

Balsam Karam är författare och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek med inriktning mot barn. Hon är bland annat en av projektledarna för projektet ”Läslust i Rinkeby” som ska främja läsning bland barn i åldrarna 8–12 år. Debuterade 2018 med romanen Händelsehorisonten och i mars 2021 kom hennes andra bok, Singulariteten. 

Namn: Balsam Karam

Född: 1983

Bor: i en hyrestrea i Skärholmen, Stockholm

Familj: föräldrar, sex syskon, syskonbarn, partner och tre barn.

Gör: Är författare och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek med inriktning mot barn. 

Ville som barn bli: Astronom och bildkonstnär.

Kuriosa: Kan tala fem språk flytande, älskar SvampBob Fyrkant och har Prince som sin ikon.

Ingår i juryn sedan:  1 juli 2021

Hur känns det att bli en del av juryn? 

"Otroligt fint, spännande och kul! Jag värderar barn- och ungdomslitteraturen väldigt högt, inte minst inom ramen för mitt jobb. Under åren har det därför varit självklart att hålla koll på och lyfta ALMA-priset. Tack vare priset har jag också upptäckt författare, illustratörer och organisationer som kommit att betyda mycket för mitt eget författarskap, som Shaun Tan och Tamerinstitutet."

Vad hoppas du få ut av juryarbetet?

Jag förväntar mig att läsa och lära mig enormt mycket! Jag kommer även att ingå i givande samtal om hur barnlitteratur kan se ut på olika platser i världen, vilket är en ren ynnest. För egen del hoppas jag på att kunna bidra med mina språkkompetenser och perspektiv, inte minst från arbetet på biblioteket.