En korridor med bokhyllor och glödlampor som hänger från taket

Nya i juryn

Kulturrådets styrelse har utsett författaren och bibliotekarien Balsam Karam samt forskaren Katarina Eriksson Barajas till ledamöter i juryn. De tillträder den 1 juli 2021. "Balsam Karams vida blick och Katarina Eriksson Barajas intressanta forskning kompletterar juryn på ett alldeles utmärkt vis. Vi är så glada över att de har tackat ja." säger Suzi Ersahin, kanslichef för Astrid Lindgren Memorial Award.

Kvinna med örhängen och halsband
Foto: Carla Orrego Veliz

Balsam Karam, född 1983, är författare och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek med inriktning mot barn. Hon är bland annat en av projektledarna för projektet ”Läslust i Rinkeby” som ska främja läsning bland barn i åldrarna 8–12 år. Som författare debuterade hon 2018 med den mycket uppmärksammade romanen Händelsehorisonten och i mars 2021 kom hennes andra roman, Singulariteten. Under våren 2021 ingick hon även i juryn för skrivtävlingen Unga skriver för unga som vi anordnade i samarbete med Tensta konsthall. Läs mer om Balsam Karam här

Det är en ynnest att få ingå i givande samtal om hur barnlitteratur kan se ut på olika platser i världen. Jag hoppas kunna bidra med mina språkkompetenser och perspektiv, inte minst från arbetet på biblioteket.

Kvinna med axellångt hår och halsduk
Foto: Linköpings universitet/Anna Nilsen

Katarina Eriksson Barajas, född 1966, är professor i pedagogik med inriktning mot didaktik vid Linköpings universitet. Hon har ett starkt intresse för barns och ungas upplevelse av berättelser. I olika forskningsprojekt har hon tittat på hur fiktion används som didaktiskt redskap i skolundervisningen och hon har undersökt bokläsningens funktion inom lärar-, läkar- och polisutbildningen. Katarina Eriksson Barajas har genom åren även undervisat lärarstudenter i barn- och ungdomslitteratur. Läs mer om Katarina Eriksson Barajas här

Det känns fantastiskt att få vara med och uppmärksamma och stötta barns och ungas läsning på det här sättet! Jag ser fram emot samtalen inom juryn och att få läsa om spännande läsfrämjande projekt och intressant litteratur.