Hoppa till huvudinnehållet (tryck Enter)
Bart Moeyaert prisutdelning Konserthuset 2019.jpg

Hans litterära språk är förtätat och musikaliskt

Bart Moeyaert är en belgisk författare, född 1964 och bosatt i Antwerpen. Han debuterade som 19-åring och det variationsrika författarskapet har sedan dess gett oss drygt 50 titlar. Han har skapat allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi, dramatik, sångtexter, TV-manus och essäer. Hans böcker är prisbelönta och finns översatta till mer än 15 språk.

Enstöring i stor familj

– När jag var nio år läste jag Astrid Lindgrens böcker och hennes värld var som min egen familj och den riktiga världen var som hennes. Senare förstod jag att Astrid Lindgrens värld handlade om inkludering. Och det var tröstande eftersom jag var en enstöring i min stora familj där jag var yngst. Och det influerade mitt arbete. Jag vill vidga gränserna för vad som är barnlitteratur, sa Bart Moeyaert till ALMA när han nåtts av beskedet om priset.

Om författarskapet

I Bart Moeyaerts böcker tas existentiella ämnen upp på ett realistiskt, poetiskt och tankeväckande sätt. Att gestalta idyller, eller en ren och oskuldsfull barndom, är inget som intresserar årets pristagare. Han visar istället upp livets alla sidor och det finns inga uppdelningar mellan gott och ont eller mellan hjältar och skurkar. Hans litterära språk är förtätat och musikaliskt och det suggestivt laddade berättargreppet känns nästan filmiskt. Han skriver även TV-manus och pjäser, har översatt flera romaner och undervisar i kreativt skrivande.

Böcker i urval

Hösten 2018 utkom Bart Moeyaerts senaste bok, Tegenwoordig heet iedereen Sorry (Alla är ledsna nuförtiden), ett knivskarpt och känslomässigt laddat porträtt av tolvåriga Bianca.

På svenska finns två böcker utgivna; bilderboken Afrika bakom staketet och mästerverket Kärleken man inte förstår som skildrar en trasig familj i upplösning, sett genom en femtonårig tjejs ögon.

Det pulshöjande dramat Blote handen (övers. Bara händer), som har belönats med Deutscher Jugendliteraturpreis, beskriver en pojkes tumultartade känslor och utspelar sig under en händelserik nyårsafton.

I den självbiografiska Broere (övers. Bröder) berättar Moeyaert med humor och värme om hur det var att växa upp som den yngste av sju bröder. Boken har bearbetats för teater där Moeyaert själv står på scen och fått flera priser.

Juryns motivering

"Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen."