Bild på 17-åriga Elisa Tallec

Nationell skrivtävling

"Unga skriver för unga" initierades i december 2020 i samarbete med Tensta konsthall för att uppmuntra unga människor till eget skrivande och skildra samtiden under pandemin. I april 2021 avgjordes tävlingen.

 

Skrivlusten bland unga är stor och engagerad! Totalt 253 bidrag skickades in till skrivtävlingen av unga från hela landet. Juryn har utsett sex vinnare och sjutton texter som belönas med hederspris. 

1:a pris

Maskrosbarn av Elisa Tallec, 17 år:
”Likt en sommarvind svävar Elisa Tallecs prosadikt genom staden och tiden. På ett språk som fångar in det mest undflyende och förankrar det i verkligheten berättar hon om den högsta lyckan och den djupaste sorgen. En text full av bilder som stannar länge i läsaren.”
Läs Elisa Tallecs text

Delat 2:a pris

Konsten att behärska kraften av Elmi Stenkvist Manen, 11 år:
”Med en blandning av spänning, humor och allvar har Elmi lyckats skapa en berättelse som fängslar till sista meningen. Konsten att behärska kraften är förhoppningsvis bara början för denna unga begåvning. Vi väntar med spänning på fler fantastiska verk.”
Läs Elmi Stenkvist Manens text

Tragisk gudinna av Astrid Rimm, 14 år:
”Med kraftfulla formuleringar och tydligt symbolspråk skildrar Astrid Rimm en tonårings uppochnervända pandemitillvaro. Textens lyriska smärta brinner likt en olympisk eld, medan antikens litterära arv utgör fond. En läsning som omöjligtvis kan lämna en oberörd.”
Läs Astrid Rimms text

Delat 3:e pris

Morfeus av Tiyash Tasneem, 14 år:
”Med ett alldeles eget språk och stor intensitet leder oss Tiyash Tasneem in i en drömexistens där sömn och sjukdom, tanke och verklighet smälter samman. Det är en text som modigt och formmedvetet tar sig an de stora frågorna och som utvidgas för varje ny läsning. Vi är imponerade.” 
Läs Tiyash Tasneems text

Kära morfar av Ida Stärning, 18 år:
”De korta breven till en älskad morfar rymmer ett helt livsöde, eller kanske två. En barnröst viskar under orden, en barnhand försöker hålla kvar det Då som ett skoningslöst Nu vill stjäla. På sitt klara och träffsäkra språk lyckas Ida Stärning berätta om det svåra och det vackra i att bli vuxen.”
Läs Ida Stärnings text

Smuts av Dario Raffaelli, 17 år:
”Dario Raffaellis dikt rör sig genom stadens gator och sällsamma mentala landskap. Med hjälp av uppfinningsrika symboler skriver han fram visuella förnimmelser av erfarenheter som sätter ord på de förunderliga tider vi lever i. ”
Läs Dario Raffaellis text

Författaren Mårten Sandén, som även sitter  juryn för Astrid Lindgren Memorial Award, var en av dem som läste och bedömde de inskickade texterna:

Många var fantastiska på att förmedla känslor! Det blev också tydligt när jag läste deras berättelser hur mycket pandemin har påverkat unga människor. Det är lätt att se på unga som bekymmerslösa, men många texter präglas av oro för nära och kära, ensamhet och tankar om sitt eget beteende

 

Fakta om Unga skriver för unga