Hoppa till huvudinnehållet (tryck Enter)
Ungdomar som sitter ner och lyssnar på ett författarsamtal

Unga skriver för unga

Den 15 februari var sista datum för att skicka in bidrag till skrivtävlingen 'Unga skriver för unga'. Tävlingen är ett samarbete med Tensta konsthall där vi sökte berättelser som skildrar pandemin. Alla mellan 10 till 18 år kunde skicka in texter. I mitten av april utser juryn de tre vinnande bidragen.

Vad tänker du på när inget är som vanligt? Känner du någon som blivit sjuk i corona eller till och med dött? Var tar alla samtal och funderingar vägen? Hur ser du på framtiden?

Med anledning av den extraordinära tid vi levt i under snart ett år, vill vi i samarbete med Tensta konsthall lyfta fram ungas röster och sätta ljuset på tankar, rädslor, relationer och smärtpunkter. Att läsa och uttrycka känslor i ord kan vara en livsnödvändig ventil i svåra tider. Vi söker därför berättelser skrivna av unga för unga och som skildrar  upplevelser av pandemin och det som sker just nu. 

– Att höra andra röster att känna igen sig i kan ge en sådan otrolig tröst. Det är som att få en vän. Det är en mörk tid just nu, men det är då vi ska passa på att söka nya gemenskaper. Börja skriv en rad, skicka den till en vän och be om ett svar. Håll på så ett tag och plötsligt har världen blivit mycket klokare, säger Amar Jašarević som ingår i juryn.

– Det är jättekul att vi nått ut till unga och får deras kreativa respons. I vanliga fall belönar vi pristagare som likt Astrid Lindgren har ett barnperspektiv, därför känns det viktigt att nu även kunna ge plats åt ungas egna röster. Intresset för tävlingen visar att de har mycket att säga oss, säger Suzi Ersahin, kanslichef för Astrid Lindgren Memorial Award.

Vem får skriva?

Du som deltar ska vara mellan 10 och 18 år. Det går bra att skicka in texter som skapats tillsammans av två eller flera personer.

Vilka texter kan jag skicka in?

Texter som kan skickas in är dikter, noveller, sci-fi, låttexter, romaner, filmmanus, tecknade serier eller dagboksanteckningar. De ska vara skrivna på svenska eller engelska. 

Vad kan jag vinna?

1:a pris 3000 kronor, 2:a pris 2000 kronor och 3:e pris 1000 kronor. Vinnaren kommer att utses av en jury under våren, håll utkik efter datum längre fram.

Deadline för att skicka in bidrag

Skicka ditt bidrag till hanna@tenstakonsthall.se senast 15 februari 2021. 

Jury

Juryn som bedömer alla inkomna texter består av: 
Balsam Karam, författare och bibliotekarie Rinkeby Bibliotek
Mårten Sandén, författare och ledamot i juryn för Astrid Lindgren Memorial Award 
Pavlina Spanos, lärare årskurs 4-6, Enbacksskolan Tensta. Mottagare av Pennsvärdet 2019.
Amar Jašarević, lärarstuderande, kursledare i kreativt skrivande på Kulturskolan Metapontum, Fruängen samt mottagare av 2019 års Tensta konsthalls textpris
Hanna Nordell, intendent Tensta konsthall

Om initiativtagarna 

Unga skriver för unga arrangeras av Tensta konsthall i samarbete med Astrid Lindgren Memorial Award, med stöd från Kulturrådet. Tensta konsthall är en institution för samtida konst belägen i Tensta. KOnsthallen har gjort sig känd för att kombinera ett högprofilerat program för internationell samtidskonst med ambitionen att ha en stark närvaro i lokalområdet. Sedan 2014 delar de även ut Tensta konsthalls textpris. Läs mer på tenstakonsthall.se

Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA, instiftades av regeringen 2002 och delas varje år ut till en författare, illustratör eller läsfrämjare i världen. Pristagaren belönas med fem miljoner kronor, vilket gör det till världens största barn- och ungdomslitteraturpris. 

Foto: Stefan Tell