Hoppa till huvudinnehållet (tryck Enter)
A child, reading a book

Barn har rätt till bra litteratur

Astrid Lindgren Memorial Award instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barnens rätt till bra berättelser. Varje år belönas en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen.

Att få en läsupplevelse är att drabbas av en särskild kraft. En kraft som kan vidga världar, erövra språk, utmana tankar, låta fantasin vandra fritt.

Astrid Lindgren Memorial Award instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barnens rätt till bra berättelser. Varje år belönas en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag. Det visar hur viktig ungas läsning är, nu och i framtiden.

Prisets roll är att uppmärksamma kvalitetslitteratur för barn och unga internationellt genom att ta ställning för, belöna och tillgängliggöra konstformen. Basen för vårt arbete är Barnkonventionen och barns rätt till kultur. Unga har rätt till riktigt bra litteratur - underhållande, nyskapande, utmanande eller komplex. Det är en förutsättning för demokrati och öppenhet.

Att böcker översätts till fler språk ökar förståelsen mellan kulturer och människor. Vad händer om barn och unga inte får tillgång till de världar som läsning öppnar dörrar till? Eller som Astrid Lindgren själv uttryckte det i sitt tacktal när hon mottog H.C. Andersen-medaljen 1958:

”Ett barn ensamt med sin bok skapar sig någonstans inne i själens hemliga rum egna bilder, som överträffar allt annat. Sådana bilder är nödvändiga för människan. Den dagen barnens fantasi inte längre orkar skapa dem, den dagen blir mänskligheten fattig.”