Två flickor ligger och läser en bok, de ser hemlighetsfulla ut och fnittrar.

Barn har rätt till bra berättelser

Att få en läsupplevelse är att drabbas av en särskild kraft. En kraft som kan vidga världar, erövra språk, utmana tankar, låta fantasin vandra fritt. Astrid Lindgren Memorial Award instiftades 2002 av Sveriges regering för att värna barnens rätt till bra berättelser. Varje år belönas en person eller organisation som bidrar till litteraturens betydelse för barn och unga över hela världen. Prissumman på fem miljoner svenska kronor gör priset till världens största i sitt slag. Det visar hur viktig ungas läsning är, nu och i framtiden.

Till Astrid Lindgrens minne

Få har gjort så mycket för barns rätt till ett rikt inre liv som Astrid Lindgren. Hon förnyade barnlitteraturen och hennes berättelser älskas jorden över. Hon var också en grundmurad humanist som tog plats i samhällsdebatten – alltid med barnen och deras framtid i fokus. När Astrid Lindgren vid 94 års ålder gick bort 2002, instiftade Sveriges regering ett internationellt pris i syfte att hedra hennes minne och öka intresset för barn- och ungdomslitteratur i världen. 

Pristagarna utses av en jury med tolv ledamöter. Priset administreras av myndigheten Kulturrådet och kansliet ansvarar för kommunikation, stöd till juryn, ekonomi och alla aktiviteter som rör priset och pristagarna. 

Att barn och unga runtom i världen har tillgång till litteratur är en förutsättning för demokrati och öppenhet. Den uppmärksamhet priset ger leder till att böcker översätts till fler språk och att fler barn möter god litteratur – underhållande, nyskapande, utmanande eller komplex. Litteratur öppnar dörren till nya världar och har en förmåga att öka förståelsen och utbytet mellan kulturer och människor. 

Barn skapar mirakel när de läser

- Astrid Lindgren ur tacktalet ’Därför behöver barnen böcker’, i april 1958 vid mottagandet av HC Andersen-priset.