Balsam Karam

Kvinna med uppsatt hår i vinterkappa och mörk sjal, i bakgrunden ett höghus.
Foto: Susanne Kronholm

Om

Född: 1983
Bor: Stockholm
Ledamot i juryn sedan: 2021

Balsam Karam är författare och arbetar som bibliotekarie på Rinkeby bibliotek med inriktning mot barn. Hon är bland annat en av projektledarna för projektet ”Läslust i Rinkeby” som ska främja läsning bland barn i åldrarna 8–12 år. Balsam debuterade 2018 med romanen Händelsehorisonten och 2021 kom hennes andra bok, Singulariteten.

Vad ville du bli som barn?  

"Astronom och bildkonstnär."

Hur ser du på att vara en del av juryn? 

"Otroligt fint, spännande och kul! Jag värderar barn- och ungdomslitteraturen väldigt högt, inte minst inom ramen för mitt jobb. Under åren har det därför varit självklart att hålla koll på och lyfta priset. Tack vare priset har jag också upptäckt författare, illustratörer och organisationer som kommit att betyda mycket för mitt eget författarskap, som Shaun Tan och Tamerinstitutet."

Vad hoppas du få ut av juryarbetet?

"Jag förväntar mig att läsa och lära mig enormt mycket! Jag kommer att ingå i givande samtal om hur barnlitteratur kan se ut på olika platser i världen, vilket är en ren ynnest. För egen del hoppas jag på att kunna bidra med mina språkkompetenser och perspektiv, inte minst från arbetet på biblioteket."

Nämn någon kuriosa om dig själv!

"Kan tala fem språk flytande, älskar SvampBob Fyrkant och har Prince som min ikon."