Boel Westin

Porträttbild av en kvinna med pagefrisyr och ansiktet lutat i handen
Foto: Susanne Kronholm

Om

Född: 1951
Bor: Stockholm
Ordförande i juryn sedan: 2014

Boel Westin är professor emeritus i litteraturvetenskap med inriktning mot barn- och ungdomslitteratur. Hon är även forskare, författare och litteraturkritiker. Boel skrev den första doktorsavhandlingen om Tove Jansson och är internationellt känd för sin biografi Tove Jansson. Ord, bild, liv (2007), utgiven på sex språk. Har också skrivit om August Strindberg, äldre tids barn och ungdomslitteratur och självbiografiska djurberättelser. Är huvudredaktör för Den svenska barn- och ungdomslitteraturen från 1300-tal till 2010-tal.

Vad betyder ett pris som Astrid Lindgren Memorial Award för barnlitteraturen?

"Massor. Ett pris av den här kalibern visar hur oerhört viktigt det är med litteratur och läsning för barn och unga, över hela världen. Det är en satsning utan like med en prissumma på fem miljoner svenska kronor."

Vilken typ av läsare var du som barn? Finns det någon bok du minns särskilt?

"Jag läste mycket och snabbt. En bok som gjorde starkt intryck var Francis Hodgson Burnetts klassiker A Little Princess. The Story of Sara Crewe. Men den mest genomgripande upplevelsen var Trollvinter av Tove Jansson, som jag fick i julklapp när jag var sex år. Det är en berättelse om att se sin välkända värld på ett helt nytt sätt. Eller, som det står på ett ställe, 'ingenting är säkert'."