
Rakt in i huvudpersonens drömmar
Lygia Bojunga är en brasiliansk författare, mera känd under namnet Lygia Bojunga Nunes. I sitt författarskap förenar hon poetisk skönhet och absurd humor med frihetspatos, social kritik och ett starkt engagemang för det utsatta barnet. Lygia Bojunga knyter ofta an till den tradition av magisk realism och fantastiska berättelser som utvecklats på den latinamerikanska kontinenten.
Snabba fakta
Juryns motivering
"Lygia Bojunga upplöser lika svindlande lätt som det lekande barnet gränsen mellan fantasi och verklighet. I hennes dramatiska och muntligt präglade berättande är allt möjligt. På ett djupt originellt sätt förenar hon lekfullhet, poetisk skönhet och absurd humor med frihetspatos, social kritik och ett starkt engagemang för det utsatta barnet. Med fin psykologisk känsla låter hon sina läsare kliva rakt in i de drömmar och fantasier som hennes huvudpersoner använder för att överleva."
- Om Lygia Bojunga
Lygia Bojunga är född i hamnstaden Pelotas nära gränsen till Uruguay, men växte upp och arbetade i Rio de Janeiro. Hon började sin karriär som skådespelare i ett teatersällskap som reste runt på den brasilianska landsbygden. Hon har skrivit flera teaterpjäser och även arbetat för radio och TV, något som avspeglas i hennes böcker som ofta har en dramatisk nerv.
Lygia Bojungas böcker har ett markerat barnperspektiv. Hon betraktar världen med det lekande barnets fantasifulla blick. Här är allting möjligt: hennes huvudpersoner kan fantisera ihop en häst som de sedan rider iväg på eller rita en dörr på väggen som de i nästa ögonblick går in genom. Fantasierna fungerar ofta som bearbetningar av svåra personliga upplevelser.
1972 publicerade hon sin första barnbok, Os Colegas (Kompisarna, 1986) där huvudpersonerna är förmänskligade djur - en kanin, en björn och en hund - som råkat stöta på varandra och blivit vänner. Sedan dess har hon skrivit ett tjugotal barn- och ungdomsböcker som översatts till många språk, bland annat svenska. Hon har tilldelats ett flertal priser, bl a Jabutipriset (1973), det prestigefyllda HC Andersen-priset (1982) och Rattenfänger- Literaturpreis (1986).