Bilderbokskonstnären Ryôji Arai

Djärv, fräck och oförutsägbar

Ryôji Arai är en japansk bilderbokskonstnär bosatt i Tokyo. Han har en stor och varierad bilderboksproduktion bakom sig – pekböcker, nonsensbilderböcker, folksagobilderböcker och poetiska bilderböcker. Han arbetar även med bokomslag, reklam, tidskriftsillustration och scenografi.

Snabba fakta

Namn Ryôji Arai
Född 1956 i Yamagata
Land Japan
Yrke Bilderbokskonstnär
Belönad år 2005

Juryns motivering

"Ryôji Arai är en bilderbokskonstnär med en alldeles egen lyskraft: djärv, fräck och oförutsägbar. Hans bilderböcker utstrålar värme, lekfull glädje och en oförvägen spontanitet som på samma gång appellerar till barn och till vuxna. Färgen löper genom hans händer på ständigt nya äventyr i ett närmast musikaliskt flöde. Det är poetisk och lödig berättarkonst för barn, som lockar dem att själva måla och berätta."

Ryôji Arai är en japansk bilderbokskonstnär, född i Yamagata 1956 och bosatt i Tokyo. Han är konstutbildad vid Nipponuniversitetet och har en stor och varierad bilderboksproduktion bakom sig – pekböcker, nonsensbilderböcker, folksagobilderböcker och poetiska bilderböcker – såväl tillsammans med andra författare som med egna texter. Han har även arbetat med reklam, tidskriftsillustration och scenkonst.

Ryôji Arai har belönats med en rad priser i hemlandet och utomlands för sina bilderböcker: debutantpriset Fourth Choice i Japan 1986, stora illustratörspriset för nya konstnärer 1990, förlaget Shogakkans barnbokspris 1997 för Uso tsuki no tsuki (”Lögnernas månad”), Special Award vid bokmässan i Bologna 1999 för Nazo nazo no tabi (”En resa med gåtor”) tillsammans med Chihiro Ishizu och bilderboksklassen i bokförlaget Kodanshas 31:a årliga pris för Mori no ehon (”Skogens bilderbok”, 1999) tillsammans med poeten Hiroshi Osada.

Intervjuer

"Arai vill gå över gränser" intervju i SvD