Illustratören Shaun Tan

Virtuos visuell berättare

Shaun Tan är en australiensisk illustratör som skapar visuellt storslagna berättelser. Mest uppmärksammad är han för den helt ordlösa grafiska boken The Arrival (2006) som skildrar en emigrantfamilj. Hans udda varelser i boken The Lost Thing (2000) har gjorts som kortfilm och belönats med en Oscar för "bästa animerade kortfilm".

Snabba fakta

Namn Shaun Tan
Född 1974
Land Australien
Yrke Illustratör
Belönad år 2011

Juryns motivering

"Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt. Minnet av barndomen och uppväxttiden är fasta referenspunkter men bildberättandet är universellt och berör alla oavsett ålder. Bakom ett överdåd av minutiöst detaljerade bilder, av civilisationskritik och historia i symbolisk gestaltning finns en påtaglig värme. Människan är alltid närvarande och Shaun Tan gestaltar såväl vårt sökande som vårt utanförskap. Han förenar briljant magiskt berättande med djup humanism."

Jag tänker ofta på ord och bilder som motpolerna i ett batteri, där i gapet mellan att berätta och att visa uppstår en spänning. För att sluta kretsen måste läsaren använda sin fantasi...

- Shaun Tan