Illustratören Shaun Tan

Virtuos visuell berättare

Shaun Tan är en australiensisk illustratör som skapar visuellt storslagna berättelser. Mest uppmärksammad är han för den helt ordlösa grafiska boken The Arrival (2006) som skildrar en emigrantfamilj. Hans udda varelser i boken The Lost Thing (2000) har gjorts som kortfilm och belönats med en Oscar för "bästa animerade kortfilm".

Snabba fakta

Namn Shaun Tan
Född 1974
Land Australien
Yrke Illustratör
Belönad år 2011

Juryns motivering

"Shaun Tan är en virtuos visuell berättare, en vägvisare till bilderbokens nya möjligheter. Hans bildvärldar utgör ett eget kosmos där inget är självklart och allt är möjligt. Minnet av barndomen och uppväxttiden är fasta referenspunkter men bildberättandet är universellt och berör alla oavsett ålder. Bakom ett överdåd av minutiöst detaljerade bilder, av civilisationskritik och historia i symbolisk gestaltning finns en påtaglig värme. Människan är alltid närvarande och Shaun Tan gestaltar såväl vårt sökande som vårt utanförskap. Han förenar briljant magiskt berättande med djup humanism."

Foto: Stefan Tell

Shaun Tans produktion omfattar ett tjugotal böcker, bland centrala verk märks The Rabbits (1998), The Lost Thing (2000), The Red Tree (2001), The Arrival (2006) och Tales from Outer Suburbia (2008).

Shaun Tan är en förnyare av bilderboken som skapar visuellt storslagna berättelser med människan i centrum. Han använder sig av en rad konstnärliga uttryck: blyerts, tusch, färgpennor, måleri och olika trycktekniker. Shaun Tan ser varje bok som ett experiment i visuellt och verbalt berättande.

Shaun Tan arbetar även med adaptioner av sina verk till animerad film, musik- och teaterföreställningar – liksom med fri bildkonst och muralmåleri.

Shaun Tan har tilldelats flera priser, bland andra Deutscher Jugendliteraturpreis 2009 (Tales from Outer Suburbia) och New York Times Best Illustrated Children’s Books 2007 (The Arrival). I år fick Shaun Tan en Oscar för bästa animerade kortfilm för The Lost Thing som bygger på boken med samma namn.

Hans verk finns översatta till ett tiotal språk, bland annat tyska, svenska, spanska och kinesiska.

Jag tänker ofta på ord och bilder som motpolerna i ett batteri, där i gapet mellan att berätta och att visa uppstår en spänning. För att sluta kretsen måste läsaren använda sin fantasi...

- Shaun Tan

Om Shaun Tan i media:

'We’re not being mean to animals – but there is evil in obliviousness'
Intervju i The Guardian 2020-06-18