Krönika: Läsning som tröst

Fortfarande är det många som sitter i karantän eller som arbetar hemifrån. Behöver du minnas hur stort livet är utanför hemmets fyra väggar? Läs en bra barnbok! Vår juryledamot Mårten Sandén reflekterar över hur läsandet kan fungera som tröst under coronapandemin - och ger ett boktips.

"De senaste månaderna har jag läst mer än jag brukar. Allt från skönlitteratur, barnböcker till biografier och långa artiklar på nätet. Förklaringen är naturligtvis att jag och familjen mest sitter hemma under coronapandemin, med all den oro och långtråkighet som det medför. Men läsandet har varit mer än bara tidsfördriv - det har som alltid varit en källa till tröst.

God litteratur har förmågan att sätta livet i perspektiv. När känslan av instängdhet får oss att glömma hur stor världen egentligen är finns det ingenting som öppnar dörrar och fönster så som böcker.

Katherine Paterson var ALMA-pristagare 2006, och hennes bok Bron till Terabithia vann en Newberry-medalj 1978. Det är en bok som jag läste först som vuxen, men jag har återvänt till den tillsammans med mina barn. Historien om den försummade pojken Jesse och flickan Leslie som stormar in i hans ensamma liv innehåller nästan allt.

Skildringen av Jesse och Leslies vänskap får mig att minnas egna vänner som jag inte kan träffa. Barnens äventyr i det gemensamma fantasilandet Terabithia påminner mig om att världen utanför lägenheten fortfarande är stor. Jesses blyga konstnärsdrömmar, hans känslor för Leslie och den förlust som drabbar honom i slutet av boken vävs ihop till en bitterljuvt motstridig final, lika rik som livet självt.

Bra böcker får oss att känna starkare, minnas tydligare och gör våra drömmar mer levande. Och bra barnböcker, kanske för att de är sammanflätade med själva rötterna till våra vuxna jag, når extra djupt ner i oss.

Behöver du minnas hur stort livet är utanför hemmets fyra väggar så läs en bra barnbok. Läs Bron till Terabithia av Katherine Paterson."

Mårten Sandén, författare och ledamot i ALMA-juryn