Sommarläsning
Har du några läshungriga små personer omkring dig? Vi har valt ut fyra riktigt bra böcker som både barn och vuxna kan läsa tillsammans.
Boktips
Så har jag det nu av Meg Rosoff (2006). I en tid av politiska oroligheter skickas 15-åriga Daisy från New York till sina kusiner på den engelska landsbygden. Det blir en fantastisk sommar, inte minst för att Daisys politiskt engagerade moster måste resa bort och lämna Daisy och hennes kusiner ensamma på gården. De åtnjuter en total frihet från regler och ansvar, och den förbjudna kärleken mellan Daisy och hennes kusin Edmond växer sig allt starkare. Men plötsligt bryter kriget ut, och England är ett ockuperat land. Den perfekta sommaren är över, och kampen för överlevnad har börjat. Meg Rosoff belönades med 2016 års Astrid Lindgren Memorial Award, och detta är hennes debutroman. Den är tät, gastkramande och på sina ställen brutal, men Rosoff lämnar aldrig sina karaktärer, eller sina läsare, utan hopp.
Guldkompassen av Philip Pullman (1997). Del 1 i trilogin "Den mörka materian". ”Lyra och hennes dæmon smög fram genom den allt mörkare Matsalen och var noga med att hålla sig till ena sidan, utom synhåll från köket.” Med denna mening kastar 2005 års pristagare Philip Pullman läsaren rakt in i huvudpersonen Lyra Belacquas värld, i denna innovativa och spännande fantasytrilogi. Hur hänger Lord Asriels upptäckter om parallella världar ihop med Lyras bästa väns försvinnande? Varning utfärdas för att denna bok kommer att få dig att vilja stanna i hängmattan i sommar medan alla andra drar till stranden. Och att du kommer att vilja ha en alldeles egen dæmon. De två efterföljande delarna i trilogin heter Den skarpa eggen och Bärnstenskikaren.
Den dag du börjar av Jacqueline Woodson (2019). Illustrerad av Rafael López. Detta är en bilderbok som handlar om att känna sig annorlunda. Om att ha känslan av att inte höra till och inte bli förstådd eller sedd för den man är. Jacqueline Woodson, som tilldelades 2018 års Astrid Lindgren Memorial Award, utmärker sig för sin förmåga att kombinera sitt raka och rättframma språk med värme och stark empati. Den dag du börjar berör genom att gestalta smärtan i socialt utanförskap, och ger samtidigt nyckeln till en väg framåt: det öppna samtalet. Inte minst handlar det om lyckan i den gemenskap och samhörighet som kan uppstå genom att våga börja prata om det som är unikt för varje människa.
Det röda trädet av Shaun Tan (2011). Stämningen är intensiv och förtätad, och de suggestiva illustrationerna samspelar med fåordiga men kärnfulla meningar. 2011 års pristagare Shaun Tan är både en briljant konstnär och en stark berättare, och liksom många av hans bilderböcker skulle Det röda trädet kunna beskrivas som en allåldersbok. Tan fångar känslan av utanförskap och ensamhet lika pricksäkert som det spirande hoppet som trots svåra motgångar vägrar att vika ned sig. Boken finns på bibliotek och antikvariat, och är fortfarande tillgänglig att köpa i engelsk utgåva med titeln The Red Tree.