Per Gustavsson

Porträttbild av en man med skägg och glasögon
Foto: Susanne Kronholm

Om

Född: 1962
Bor: Stockholm
Ledamot i juryn sedan: 2019

Per Gustavsson är illustratör och författare. Han har skrivit och illustrerat mängder av populära barnböcker, som exempelvis serien om den kaxiga prinsessan som inleddes 2003 med boken Så gör prinsessor. Per illustrerar även andras texter och har samarbetat med bland andra Anders Sparring, Lena Ollmark, Mårten Sandén, Åsa Lind och Ulf Stark. Han har nominerats till Augustpriset tre gånger och belönades med Heffaklumpen 2017.

Ditt bästa tips för att väcka läslust hos barn och unga?

"Högläsning. Jag tycker högläsning är fantastiskt. Jag har varit med om en del oroliga klasser men när det blir högläsning blir det så gott som alltid stilla. Det är något grundläggande med högläsning. Vi behöver det."

Får du någon gång ritkramp - och vad gör du då?

"Jag läste någonstans en förklaring av hur man kan se på kreativitet och skapande. Tänk en cykel med en lampa som drivs av en dynamo. Cyklar du inte framåt kommer inget ljus. Så även om du inte har en aning om vad du håller på med så gäller det att fortsätta att rita eller skriva."

Många barn gillar att rita. Vad har du för råd att ge unga illustratörer?

"Att alltid rita. Rita av dina kompisar. Rita av din middag. Rita av dina fötter. Blir det konstigt så ritar man bara om. Försök att inte tänka på om det blir fint eller fult. Var glad att det blir något alls."