Författaren Barbo Lindgren, Foto: Stefan Tell

En litterär nydanare

Barbro Lindgren är författare till flera barndomsklassiker. Hennes nyskapande och mångfacetterade produktion omfattar bilderböcker, lyrik, teaterpjäser men även vuxenböcker och allålderslitteratur. Sedan debuten 1965 har hon gett ut ett hundratal titlar översatta till ca 30 språk.

Snabba fakta

Namn Barbro Lindgren
Född 1937
Land Sverige
Yrke Författare
Belönad år 2014

Juryns motivering

"Barbro Lindgren är en litterär nydanare. Hon har med språklig djärvhet och psykologisk nyansrikedom förnyat inte bara bilderboken för de allra minsta utan också den absurda prosaberättelsen, den existentiella barndikten och den realistiska ungdomsskildringen. Med absolut gehör gestaltar hon såväl ljusa lyckoögonblick och lekfulla upptåg som livets gåtfullhet och dödens närhet."

Barbro Lindgren är en originell författare. Med enkelhet behandlar hon de svåraste av teman och hon har en ovanlig förmåga att förmedla hur det kändes att vara barn. Detta, i kombination med lyhördhet för stämningar och känslolägen, gör hennes berättelser så äkta och empatiska att de ibland är smärtsamt starka. 

Barbro Lindgren tänkte från början bli bildkonstnär och har därför en gedigen konstnärlig utbildning. Men hon skrev tidigt berättelser och hennes första barnbok, Mattias sommar, kom 1965 och fick två uppföljare.  Med utgivningen av Loranga, Masarin och Dartanjang (1969, ill. Barbro Lindgren), och efterföljaren Loranga, Loranga som kom året därpå, tog författarskapet en ny vändning. "Faktum är att vårt liv faktiskt såg ut ungefär så där, låt vara att jag har skruvat det lite grann" sa hon om de fantasifulla böckerna i en intervju med Vi Läser.

Som barn fick hon stor frihet att utforska världen på egen hand. Generationer av barn har läst hennes Sparvel-böcker och den självbiografiska trilogin Jättehemligt, Världshemligt och Bladen brinner där Barbro Lindgren skildrar sin uppväxt i Bromma på 1940- och 50-talet. På åttiotalet hade Barbro Lindgren stora framgångar med böckerna om den vilda bebin med illustrationer av Eva Eriksson, men hennes allra största succé blev den långa serien om lille Max, bilderböcker för de allra yngsta.