Susanne Kronholm.jpg Foto: Susanne Kronholm

Ett språk som vibrerar av känslor

Bart Moeyaert är en belgisk författare, bosatt i Antwerpen. Han debuterade som 19-åring och i hans variationsrika författarskap ryms allt från bilderböcker och ungdomsböcker till poesi, dramatik, sångtexter, TV-manus och essäer. Böckerna kommer ut i nya utgåvor och översättningar finns i mer än 20 länder.

Snabba fakta

Namn Bart Moeyaert
Född 1964
Land Belgien
Yrke Författare
Belönad år 2019
Favoritlåt Baden-Baden av Chisu. ”Lyssna! Det är både roliga och ledsna texter”

Juryns motivering

"Bart Moeyaerts förtätade och musikaliska språk vibrerar av undertryckta känslor och outtalade önskningar. Med filmisk närvaro gestaltar han ögonblick där relationer ställs på sin spets samtidigt som berättelsernas komplexitet pekar på vägar vidare. Bart Moeyaerts självlysande författarskap understryker att böcker för barn och unga har en självklar plats i världslitteraturen."

Böcker på svenska

Omslag till Kärleken vi inte förstår av Bart Moeyaert
Den första ungdomsromanen att översättas till svenska är "Kärleken man inte förstår" (2001, nyutgåva 2019, Lilla Piratförlaget) som skildrar en trasig familj i upplösning.
Omslag till Alla är ledsna nuförtiden av Bart Moeyaert
Ungdomsromanen Alla är ledsna nuförtiden (Lilla Piratförlaget 2019) är ett knivskarpt och känslomässigt laddat porträtt av tolvåriga Bianca.
Omslag till boken Bröder av Bart Moeyaert
I självbiografiska "Bröder" (Lilla Piratförlaget 2020) berättar Bart Moeyaert med humor och värme om hur det var att växa upp som yngst av sju bröder. Boken har fått flera priser och även bearbetats för teater.

Bart Moeyaerts tal på prisutdelningen