christine_nöstlinger_ Paul Schirnhofe.jpg

En pålitlig "ouppfostrare"

Christine Nöstlinger var en österrikisk författare som skrev över hundra böcker, varav många finns på svenska. Från fantastiska berättelser till realistiska vardagslivsskildringar och tillbakablickande självbiografiska historier. Böckerna speglar en för många barn dagsaktuell verklighet med knappa ekonomiska villkor, splittrade familjer och mobbande skolkamrater.

Snabba fakta

Namn Christine Nöstlinger
Född Wien, 1936
Land Österrike
Yrke Författare
Belönad år 2003

Juryns motivering

"Christine Nöstlinger är en pålitlig ouppfostrare av Astrid Lindgrens kaliber. Hennes mångskiftande och djupt engagerade författarskap är präglat av respektlös humor, klarsynt allvar och lågmäld värme och hon ställer sig oreserverat på barnens och de marginaliserades sida"

Den österrikiska författaren Christine Nöstlinger började skriva barnböcker 1970 och har även varit flitigt verksam som journalist. Hon har skapat böcker för barn i alla åldrar - från fantastiska berättelser till realistiska vardagslivsskildringar och tillbakablickande självbiografiska historier. 

I Christine Nöstlingers författarskap står barnet hela tiden i fokus. Hon har ständigt fört de minstas talan i böcker som speglar en för många barn dagsaktuell verklighet med knappa ekonomiska villkor, splittrade familjer och mobbande skolkamrater. I hennes värld är barndomen ingen idyll - och barnen inga oskyldiga änglar.