Chokladbollar och klementiner på årets diplom

Varje år får en ny svensk illustratör uppdraget att skapa diplomet för Astrid Lindgren Memorial Award. Diplomet till 2022 års pristagare Eva Lindström är illustrerat av Emma AdBåge och kalligraferat av Henning Trollbäck.

Emma AdBåge debuterade 2001 och har sedan dess illustrerat många böcker, såväl egna som andra författares texter. 

Hur kändes det att få uppdraget att skapa årets diplom?

– Jag var redan så himla glad att just Eva skulle få priset i år, så det kändes ju som en extra fin grej att få frågan om att göra diplomet just till henne. Att få vara med rent praktiskt på ett gratulerande hörn och göra nåt mer än att bara glädjas för Eva! Såklart kändes det också mycket ärofyllt och tjusigt – och att dessutom få samarbeta med Henning Trollbäck, som jag tycker är så bra. Jag samarbetar nästan aldrig annars om en fysisk bild, men det var kul att ta sig an lite utmaning i den uppgiften och det blev inte alls särskilt svårt, mest inspirerande och lärorikt.

Vad har du för relation till Eva Lindströms bilderböcker?

– Den är lång och nära och varm skulle jag säga. Jag minns inte när jag kom i kontakt med min första Lindströmbok, det kan ha varit nån serie till och med, i ungdomen. Jag fäster vid det där otillgjorda, ickegulliga, oinställsamma som både finns i text och bild och som är så både djupt humoristiskt och känsligt finstämt. Det känns enkelt och lite strävt på nåt sätt. Jag älskar det, svarar jag utan att överdriva.

Hur tog du dig an uppdraget?

– Först samlade jag mina egna Evaböcker, sen for jag in till biblioteket och länsade hela deras ALMA-bord på resten, bad om ursäkt till bibliotekarien för detta, och åkte hem och läste om alla i ett svep, för att hitta fram till hur diplomet skulle få se ut. Det som hände var att jag hittade något slags rytm och takt och visuell upprepning genom titlarna, via alla små återkommande element i bilderna. Mer eller mindre ofta så återkommer nämligen vissa detaljer och former och jag såg dem tillslut som små samlingar framför mig - som små förråd! Evas förråd av eldar, yxor, vulkaner, mössor, kannor, vedträn, löv, små skor, pinnar, stubbar – och så chokladbollar och klementiner såklart.