"Att skriva är en tröst"
Hur väljer Jean-Claude Mourlevat ämne för sina böcker? Var skriver han någonstans och hur tränade han upp sin fantasi? Läs vår intervju med 2021 års pristagare!
Hur väljer Jean-Claude Mourlevat ämne för sina böcker? Var skriver han någonstans och hur tränade han upp sin fantasi? Läs vår intervju med 2021 års pristagare!
– För att jag sjunger dåligt! Att skriva är en tröst. För att det är vad jag är bäst på. För att jag älskar att komma på och berätta historier. För att jag ser på mina böcker som gåvor jag vill ge till dem jag älskar. För att det är ett sätt att ordna världen, ge den mening.
– Jag läste inte särskilt mycket som barn, men mina syskon och jag berättade historier för varandra. Särskilt jag och min lillebror som delade rum. Varje kväll turades vi om att hitta på historier för varandra. Jag minns att det var overkliga historier, vi hittade på galna karaktärer som vi återkom till och upprepade tills idén var helt ”uttömd”. Det har gett mig mycket. Jag tränade min förmåga att skapa, min fantasi, att forma berättelser. Kanske var det så jag blev författare?
– Det är ett mysterium. Varför plockar vi upp just den här stenen bland alla stenar på stranden och inte den här? Att skriva en roman är ett långt jobb, ord för ord, idé efter idé. Jag hämtar också idéer från sådant som hände när jag var liten och som har satt spår för livet.
– På mitt kontor, på min dator. Ofta till musik. Jag skriver också mycket på tågresor, i anteckningsböcker. Jag har en förkärlek för att skriva under höst och vinter. Och på morgnar. Jag skriver aldrig på natten!
– Det första mötet med berättelsen måste jag själv uppfinna, den sker inte av sig själv. Jag vet väldigt lite om vad som ska hända. Alla personliga egenskaper måste jag skapa, allt hänger på min talang eller min medelmåttighet. Att skriva en bok är också att möta mina läsare, som jag antar är smarta, känsliga och har humor. Mitt uppdrag är att förtrolla dem och det är en verklig utmaning som skrämmer mig varje gång.
–Jag säger ofta att jag skriver för alla, vilket är sant, jag tänker jag inte på ”barn” specifikt. Men jag måste erkänna att ju äldre jag blir, desto oftare känner jag mig rörd och förtrollad av dessa små personer: deras energi, oskyldighet och optimism.