Jean-Claude Mourlevat framför en vägg

En lysande förnyare av sagans traditioner

Jean-Claude Mourlevat är en av Frankrikes stora barn- och ungdomsförfattare. Kärleken till litteraturen är en röd tråd i hans böcker, som rör sig inom genrer som saga, fabel och fantasy. Han debuterade 1997 och hans böcker finns översatta till närmare trettio språk, inklusive svenska.

Snabba fakta

Namn Jean-Claude Mourlevat
Född 1952
Land Frankrike
Yrke Författare
Belönad år 2021
Bor Utanför Saint-Étienne med sin fru och två barn

Juryns motivering

"Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet."


 
Jean-Claude Mourlevat debuterade 1997 och har gett ut ett trettiotal böcker som översatts till närmare trettio språk. Han inledde sin yrkesbana som lärare i tyska innan han skolade om sig till skådespelare, clown och regissör. Det var teatern som ledde honom in i skrivandet och 1997 debuterade han som författare med bilderboken Histoire de l’enfant et de l’oeuf.

Jean-Claude Mourlevat har ett variationsrikt och brett författarskap. Han skriver socialt inriktade romaner men rör sig gärna inom genrer som saga, fabel och fantasy. I varje ny bok överraskar han sina läsare genom att byta skepnad och använda oväntade berättargrepp. Referenser till klassiska verk, metaforer och liknelser kopplar berättelserna till nutiden.

Kärleken till böckerna och litteraturen är en röd tråd i hans böcker. Det har kanske sin förklaring i att han tillbringade sin barndom i ett hem utan böcker. Jean-Claude Mourlevat växte upp i ett lantbrukarhem och var näst yngst av sex syskon. Han spenderade åtta år på internatskola där regimen var hård, lärarna stränga och hemlängtan och vantrivsel ständigt gnagde. I flera intervjuer har han vittnat om hur litteraturen då blev hans räddning.

Foto: © C.Helie/Gallimard

Böcker i urval

Tre barn sitter ner och håller böcker i händerna
Alicia Leahlander, Eira Fälldin Kämpe och Elmer Zillén med några av Jean-Claude Mourlevats böcker. Foto: Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteater