Jean-Claude Mourlevat framför en vägg Foto: Susanne Kronholm

En lysande förnyare av sagans traditioner

Jean-Claude Mourlevat är en av Frankrikes stora barn- och ungdomsförfattare. Kärleken till litteraturen är en röd tråd i hans böcker, som rör sig inom genrer som saga, fabel och fantasy. Han debuterade 1997 och hans böcker finns översatta till närmare trettio språk, inklusive svenska.

Snabba fakta

Namn Jean-Claude Mourlevat
Född 1952
Land Frankrike
Yrke Författare
Belönad år 2021
Starkt läsminne Robinson Crusoe av Daniel Defoe

Juryns motivering

"Jean-Claude Mourlevat är en lysande förnyare av sagans traditioner, öppen inför både det svåraste och det vackraste. Tid och rum upphävs i hans berättarvärldar, och på en drömsk och träffsäker prosa gestaltas eviga teman som längtan och kärlek, utsatthet och krig. Mourlevats ständigt överraskande författarskap fäster epikens urgamla väv vid en samtida verklighet."

Landet där den här berättelsen tar sin början befolkas av djur som går upprätt, talar, kan låna böcker på biblioteket, bli förälskade, skicka sms och gå till frisören. Grannlandet bebos av människor, som är de mest intelligenta av alla djur.

- Jean-Claude Mourlevat ur Jefferson

Böcker i urval

Tre barn sitter ner och håller böcker i händerna
Alicia Leahlander, Eira Fälldin Kämpe och Elmer Zillén med några av Jean-Claude Mourlevats böcker. Foto: Matilda Rahm/Kulturhuset Stadsteater