Hoppa till huvudinnehållet (tryck Enter)
Bild från en scen med tre kvinnor. Författaren Jacqueline Woodson tar emot sitt diplom från kronsprinsessan Victoria i maj 2018.. I bakgrunder applåderar dåvarande kulturminister Alice Bah Kuhnke.

Prisutdelning 2021

Måndagen den 31 maj firade vi 2020 och 2021 års pristagare Baek Heena och Jean-Claude Mourlevat vid en digital prisutdelning.

Om ceremonin

Prisutdelningen sändes online och tittarna fick bekanta sig med pristagarnas verk. Programledare var journalisten Amie Bramme Sey som flankerades av danskompaniet Claire Parsons Co. 

I sitt tacktal beskrev Jean-Claude Mourlevat upplevelsen av att ha tilldelats priset: 

Ända sedan tillkännagivandet för två månader sedan har jag undrat: hur kunde det bli just jag? Jag känner mig naturligtvis stolt och glad, men samtidigt får jag lust att gömma mig i ett hål, djupt inne i skogen, precis som Jefferson, min lilla igelkott. Eftersom det är så emotionellt och så överväldigande.

Även 2020 års pristagare Baek Heena var rörd i sitt tacktal:

Jag tror att bilderböcker för barn kan vara nyckeln som öppnar dörren till en lycklig barndom. Priset övertygade mig om att fortsätta göra det jag tror på och satsa på det fullt ut.

Kronprinsessan överlämnade prisdiplomen tillsammans med programledaren Amie Bramme Sey. I sitt tal sa Kronprinsessan:

Historiskt sett har litteratur för barn inte alltid varit lika högt ansedd som litteratur för vuxna. Och ändå vet vi att de konstnärer och författare vars bilder och ord kan leta sig in i ett barns hjärta och sinne – som kan stimulera deras fantasi – de kan förändra hela livet.

Läs hela talet på Kungahusets webbplats

Kultur- och demokratiminister Amanda Lind:

Under det senaste året har litteraturen hjälpt oss att hitta hopp i en värld som vänts upp och ner av coronapandemin. För barn och unga världen över har litteraturen, kulturen och konsten fungerat som ett sätt att utforska världen hemifrån - och hitta nya världar som kan ge tröst och glädje. Baek Heena och Jean-Claude Mourlevat ger oss med sina magiska och äventyrliga historier nya perspektiv på världen och vad det innebär att vara människa och barn i den.

Diplomen

Baek Heenas diplom är illustrerat av Matilda Ruta och Maja Zetterberg. Jean-Claude Mourlevats diplom är skapat av Kristin Lidström och Henning Trollbäck.

Foto: Susanne Kronholm

Prisutdelningen 2021

 Astrid Lindgren Memorial Award ceremony 2021
Överlämnandet av prisdiplomen. Foto: Susanne Kronholm
 Astrid Lindgren Memorial Award ceremony 2021
Kronprinsessan och programledaren Amie Bramme Sey överlämnar prisdiplomen. Foto: Susanne Kronholm
 Astrid Lindgren Memorial Award ceremony 2021
Kronprinsessan och Amie Bramme Sey tillsammans med 2020 års pristagare Baek Heena och 2021 års pristagare Jean-Claude Mourlevat. Foto: Susanne Kronholm
Tre personer kikar in genom en öppen dörr.
Claire Parsons Co medverkar i prisutdelningen. På bilden syns dansarna David Nondorf, Elin Hallgren och Linn Ragnarsson.