Baek Heena vid ett skrivbord

Bilder som förundrar och berör

Baek Heena är en sydkoreansk bilderbokskonstnär vars böcker är populära över hela Asien. Hennes uttryck kännetecknas av egentillverkade miniatyrfigurer och miljöer som omsorgsfullt ljussatts och fotograferats. Debutboken Molnbullar, som också är hennes mest framgångsrika, kom på svenska 2019.

Snabba fakta

Namn Baek Heena
Född 1971
Land Sydkorea
Yrke Bilderbokskonstnär
Belönad år 2020
Drömyrke som barn Konstnär

Juryns motivering

"Med utsökt känsla för material, miner och gestik iscensätter Baek Heena filmiska bilderböcker berättelser om barns ensamhet, möten och gemenskap. I hennes suggestivt uppbyggda miniatyrvärldar blandas molnbullar och sorbetmånar, djur, badféer och människor. Dörren till det vidunderliga står alltid öppen. Det är sinnligt, skarpt och svindlande."


Regi: Lee Young-Hoon, längd: ca 14 min


Baek Heena debuterade som bilderboksskapare 2004 efter att ha arbetat med reklam och animationsfilm för barn. Hon är utbildad på Ewha Womans University i Seoul och California Institute of the Arts i USA. Det var när hennes dotter föddes som hon insåg att det var böcker för barn hon helst vill arbeta med. Sedan dess har hon gett ut tretton bilderböcker som blivit populära i hela Asien och som nu sprider sig till övriga delar av världen. Hon har belönats med flera priser, såväl i hemlandet som internationellt.

Baek Heenas bildvärldar öppnar dörren till det förunderliga och magiska och hon förnyar bilderboksmediet genom egna tekniker och konstnärliga lösningar. Hennes visuella uttryck kännetecknas av handgjorda miniatyrfigurer och miljöer som omsorgsfullt ljussatts och fotograferats. Arbetsprocessen bakom böckerna är tidskrävande, med en hängivenhet åt hantverket, skulpterandet och ljussättningen.

Foto överst på sidan: ® Jieli Publishing House Co., Ltd

Kika in i ateljén

Baek Heena under arbetet med boken Magiska godiskulor. Foto: Jieli Publishing House Co., Ltd
Händer som formar lerdockor
Karaktären Dongdong från boken Magiska godiskulor tar form. Foto: Jieli Publishing House Co., Ltd
Två lerdockor
Varianter av karaktären Dongdong från boken Magiska godiskulor. Foto: Jieli Publishing House Co., Ltd