Illustration ur boken Where The Wild Things Are av Maurice Sendak

Maurice Sendak

Maurice Sendak är en prisbelönt amerikansk författare och illustratör. Hans stora genombrott kom med Till Vildingarnas land (Where the Wild Things Are) 1963, som har kallats "bilderböckernas bilderbok" och har översatts till en mängd språk och därmed lästs av flera generationer barn över hela världen.

Snabba fakta

Namn Maurice Sendak
Född Brooklyn, New York, 1928
Land USA
Yrke Författare och illustratör
Belönad år 2003

Juryns motivering

"Maurice Sendak är den moderna bilderbokens portalgestalt. Som ingen annan har han utvecklat bilderbokens unika möjligheter att berätta - till glädje för ständigt nya bilderbokskonstnärer. Och han är en av de modigaste utforskarna av barndomens mest hemlighetsfulla skrymslen - till glädje för ständigt nya läsare."

If I have an unusual talent, it´s not that I draw particularly better, or write particularly better, than other people. I have never fooled myself about that. Rather, it is that I remember things other people do not recall: the sounds and feelings and images - the emotional quality of particular moments in childhood.

- Maurice Sendak

Maurice Sendak är en prisbelönt amerikansk författare och illustratör. Han föddes i en fattig emigrantfamilj från Polen. Flera av Sendaks släktingar dog i Förintelsen under andra världskriget, vilket satte djupa spår i hans verk. Hans stora genombrott kom med Till Vildingarnas land (Where the Wild Things Are) 1963, som har kallats "bilderböckernas bilderbok" och har översatts till en mängd språk och därmed lästs av flera generationer barn över hela världen.

Flera av hans böcker har blivit klassiker, som har tålt det slitage som alla ögon har utövat på hans bilder. Maurice Sendak fick en mängd utmärkelser, bl.a. två Caldecottmedaljer (1964 och 1974) och H C Andersen medaljen 1970.

Han avled den 8 maj 2012, 83 år gammal.