Författaren Philip Pullman

En förnyare av fantasylitteraturen

Philip Pullman är en prisbelönt brittisk författare, mest känd för fantasytrilogin Den mörka materian (His Dark Materials). Han ses som en radikal förnyare av fantasylitteraturen genom att introducera en mångfald av främmande världar och låta det goda och det onda vara tvetydiga.

Snabba fakta

Namn Philip Pullman
Född Norwich, 1946
Land England
Yrke Författare
Belönad år 2005

Juryns motivering

"Philip Pullman är en mästerlig berättare i en mångfald av genrer – från historisk roman och fantasy till social realism och dråplig parodi. Med uppfinningsrikedom, språklig briljans och psykologisk blick skapar han och utforskar egna världar utan att förlora fokus på här och nu. Genom sina färgstarka gestalter står han på den unga människans sida, ifrågasätter auktoriteter, förkunnar humanism och kärlekens kraft och behåller sin optimistiska tro på barnet i de mörkaste situationer."

Philip Pullman är född i Norwich, England, 1946. Han tillbringade stora delar av sin barndom på havet. Hans far, som dog tidigt i hans liv, och även styvfadern tjänstgjorde vid the Royal Air Force. Familjen följde dem världen runt ombord på fartyg. Motivet döda och frånvarande fäder avspeglas tydligt i hans författarskap.

Philip Pullman började sin yrkesbana som lärare och utbildade sedan blivande lärare i åtta år innan han blev författare på heltid. Flera uppslag till hans böcker kommer från skolpjäser han skrev för sina elever. Författarbana startade när han 1984 vann en förlagstävling med en skräckberättelse.

För många är han mest känd för sin fantasytrilogi His Dark Materials (Den mörka materian) men har en häpnadsväckande mångfald i sitt författarskap: han har skrivit historiska romaner, samtidsrealistiska ungdomsböcker, fantasyberättelser för yngre barn, återberättade sagor och sagoparodier, bilderbokstexter, romaner i serieform, noveller och teaterpjäser. I alla sina genrer förenar han mästerligt berättande och stark psykologi. Han har tilldelats ett stort antal utmärkelser.

Foto: Tom Nicholson, PinPep