Eva Lindström tar emot Astrid Lindgren Memorial Award 2022 av H.K.H. Kronprinsessan Victoria. Foto: Susanne Kronholm

Prisutdelning 2022

Applåderna tycktes aldrig vilja ta slut när Eva Lindström tog emot Astrid Lindgren Memorial Award 2022 på Konserthuset i Stockholm, måndagen den 30 maj. Diplomet överlämnades av H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

I år är det 20-årsjubileum för Astrid Lindgren Memorial Award. Hittills har 22 pristagare utsetts och de är författare, illustratörer och läsfrämjande organisationer från olika delar av världen. 2022 tilldelas priset den svenska bilderbokskonstnären Eva Lindström.

Ur juryns motivering:

Med snabb penselföring och förtätad kolorit skapar Eva Lindström en mångtydig dialog i text och bild. Gränsen är flytande mellan barn, vuxna och djur. Med djupt allvar och vild humor brottas de med de eviga frågorna: Vilka är vi? Vart är vi på väg? Vem har tagit våra mössor?

Utöver prissumman på fem miljoner svenska kronor tilldelades Eva Lindström även ett prisdiplom, skapat av Emma AdBåge och Henning Trollbäck. Diplomet utdelades av H.K.H. Kronprinsessan Victoria.

Konferencier för prisutdelningen var skådespelaren, programledaren och författaren Philomène Grandin och Sirqus Alfon stod för scenshowen.

Bilder

Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin välkomnar publiken på Astrid Lindgren Memorial Award 2022

I år är det 20 år sedan Astrid Lindgren Memorial Award instiftades. Kulturrådets generaldirektör Kajsa Ravin inledde med att berätta om prisets historia.

Foto: Susanne Kronholm
Sirqus Alfons uppträder för publiken på Astrid Lindgren Memorial Award 2022

Sirqus Alfon bjöd på ett musik- och cirkusnummer med inspiration från Eva Lindströms gåtfulla bildvärld.

Foto: Susanne Kronholm
Kulturminister Jeanette Gustafsdotter håller tal på Astrid Lindgren Memorial Award 2022

Kulturminister Jeanette Gustafsdotter hyllade pristagaren i sitt tal: "Jag vet att Eva Lindström är älskad av sina läsare - i min egen familj av både barn och vuxna - och en stor inspirationskälla för andra bilderbokskonstnärer. Jag hoppas att ännu fler läsare nu ska få ta del av Eva Lindströms fantastiska konstnärskap."

Foto: Susanne Kronholm
Juryns ordförande Boel Westin håller tal på Astrid Lindgren Memorial Award 2022

"Eva Lindströms bilder och texter är enkla men mångtydiga på en och samma gång. Det är kompromisslöst, det är vilt och det är vackert i en egensinnig blandning", sa juryns ordförande Boel Westin i sitt tal.

Foto: Susanne Kronholm
H.K.H. Kronprinsessan Victoria håller upp prisdiplomet framför Eva Lindström som tilldelas Astrid Lindgren Memorial Award 2022. Foto: Susanne Kronholm.

H.K.H. Kronprinsessan Victoria överlämnade prisdiplomet, som i år är skapat av Emma AdBåge och Henning Trollbäck.

Foto: Susanne Kronholm
Eva Lindström tar emot Astrid Lindgren Memorial Award 2022

Applåderna tycktes aldrig vilja ta slut när Eva Lindström tog emot priset. Philomène Grandin (till vänster) var kvällens konferencier.

Foto: Susanne Kronholm
Sirqus Alfon uppträder för publiken på Astrid Lindgren Memorial Award 2022

Sirqus Alfon stod för kvällens underhållning.

Foto: Susanne Kronholm
Eva Lindström i samtal med Philomene Grandin på  Astrid Lindgren Memorial Award 2022

"Det är otroligt hedrande. Jag är jättetacksam för priset", sa en rörd Eva Lindström i sitt tacktal.

Foto: Susanne Kronholm