Författaren Jacqueline Woodson

Jacqueline Woodson

Jacqueline Woodson är en amerikansk författare som skriver romaner, lyrik och bilderböcker. Hennes böcker handlar ofta om ungdomar i gränslandet mellan barndom och vuxenliv. En av de mest uppmärksammade verken är självbiografin Brown Girl Dreaming från 2014.

Snabba fakta

Namn Jacqueline Woodson
Född 1963
Land USA
Yrke Författare
Belönad år 2018
Bokminne från barndomen "Flickan med svavelstickorna" av H.C. Andersen

Juryns motivering

"Jacqueline Woodson låter oss möta unga människor som kämpar för att hantera sin utsatthet och finna en plats där tillvaron kan få fäste. På ett närmast tyngdlöst språk skriver hon fram berättelser med en djup och sammansatt klang. Jacqueline Woodson fångar en unik poetisk ton i en vardag som delas mellan sorg och hopp."

Mästerliga personbeskrivningar och djup förståelse för ungas tankar och känslor är Jacqueline Woodsons signum. Böckerna är skrivna i jagform och perspektivet är oftast kvinnligt. Rasism, segregation, ekonomiska orättvisor, social utsatthet, fördomar och sexuell identitet är återkommande teman. Hon skriver framförallt för ungdomar men även för vuxna och barn.

Hennes böcker har översatts till ett tiotal språk och belönats med flera prestigefulla priser. Mellan 2018-2020 hade hon uppdraget som nationell läsambassadör i USA (National Ambassador for Young People’s Literature).

It’s important to hold up mirrors for kids to see their experience is legitimate. Too often those mirrors aren’t there for them.

- Jacqueline Woodson